Ustvarjeno dne
Čet, 15.10.2020 11:37
V naši največji porodnišnici v Ljubljani je do sedaj rodilo kar sedem porodnic, ki so bile okužene s koronavirusom. Pet jih je rodilo po naravni poti, dve novopečeni mamici pa sta imeli carski rez.

Kot prihajajo vzpodbudne novice iz porodnišnice Ljubljana, so tam dobro pripravili in v ta namen pripravili "COVID porodni blok", ki je fizično ločen in ima tudi ločeno operacijsko dvorano.

Maska je postala del običajne opreme tudi za porodnice

Porodnišnica Ljubljana celoten čas od pojava COVID19 v Sloveniji posluje nemoteno, čeprav je delovanje prilagojeno novim okoliščinam dela, pojasnjuje predstojnik mag. Gorazd Kavšek, dr. med., ki je pripravil nekaj pojasnil o trenutnem delovanju:

Porodnica med postopkom sprejema in začetno fazo poroda nosi masko. V aktivni fazi poroda, ko večinoma uporablja tudi masko za lajšanje obporodnih bolečin, ter med zaključno fazo poroda pa masko odstrani. Tudi že v preteklosti (pred korona pandemijo) so porodnice občasno imele maske med porodom (ob znakih oboljenja npr. sezonska gripa, ipd.). Iz zdravstvenega vidika ni objektivnih razlogov, da bi to bil to lahko problem, kvečjemu nasprotno. In tudi dosedaj nismo imeli s tem nikakršnih težav.

Psihološki vidik

Doživljanje poroda je intenziven čustveni proces, ki je individualno pogojen z mnogoterimi dejavniki. Če nekoliko poenostavimo; na eni strani so vse okoliščine, ki spodbujajo STRAH, in na drugi strani vsi dejavniki, ki spodbujajo občutek VARNOSTI. Vse, kar vzpodbuja strah, pomeni dodatno psihološko obremenitev in v zvezi s tem je bolj škodljiv dvom v varnost nošenja mask kot dejanska nevarnost. Srčno upam, da v tem negotovem času, ki že sam po sebi vzbuja določeno mero anksioznosti, ne bodo preveč odpirali nepotrebnih dvomov, ki ustvarjajo le še več strahu in negotovosti, pojasnjuje mag. Kavšek.

Trenutno je prisotnost spremljevalca pri porodu dovoljena. K porodu se lahko pridruži, ko je porodnica v porodni sobi in v aktivni fazi poroda. Ves čas prisotnosti mora nositi masko in upoštevati ostale zaščitne ukrepe. Na klic čaka doma ali kjerkoli zunaj porodnišnice.

V porodnišnici Ljubljana je do sedaj rodilo 7 Covid pozitivnih porodnic; 5 jih je rodilo po naravni poti in dve sta imeli opravljen carski rez. V ta namen imajo pripravljen COVID porodni blok, ki je fizično ločen od ostalega porodnega bloka in vsebuje tudi ločeno operacijsko dvorano. Porodi so potekali v popolni zaščitni opremi, vendar brez zapletov. Tudi pri takih porodih se trudijo, da kljub nekoliko drugačnemu režimu (predvsem v smislu zaščitnih oblačil) nudijo porodnici vso potrebno podporo med porodom.

Protokol ukrepanja je v porodniškem delu enak kot pri Covid negativni porodnici, razlikuje se v delu zaščitne opreme in logistike zaradi varnosti v smislu preprečevanja prenosa okužbe. Tak porod je zato za osebje izredno zahteven, ker zahteva bistveno več logistike in opreme ter je tako fizično ter psihično za osebje bistveno bolj naporen.

Vseh 7 porodnic je imelo normalen poporodni potek in vsi novorojenci so bili skupaj z mamo (med bivanjem pri nas nismo zaznali nobene okužbe pri novorojencih). Zadnjo (po carskem rezu) smo odpustili skupaj z otrokom v dobrem stanju v ponedeljek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice