Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 20.5.2021 10:27
Do 22. aprila 2021, ko je bil končan rok za prenos prijav, se je za vpis v srednje šole za šolsko leto 2021/2022 prijavilo 20.061 kandidatov, kar je nekaj več kot lani.

V prenosnem roku je svojo prijavo preneslo 1665 kandidatov.

VIR: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 470 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3703 kandidatov, od tega se jih je 114 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja, v programe srednjega strokovnega izobraževanja 8614 kandidatov in v gimnazijske programe 7274 kandidatov. Za programe splošne gimnazije se je prijavilo 5886 kandidatov, za strokovne gimnazije pa se je prijavilo 1388 kandidatov.

Iz podatkov je razvidno, da je letos v primerjavi z lanskim letom v programih srednjega strokovnega izobraževanja in v gimnazijskih programih več prijavljenih, izjema pa sta nižje in srednje poklicno izobraževanje, kar je verjetno posledica dejstva, da se prihodnje šolsko leto v srednje šole vpisuje večja generacija kot lani.

Letos osnovno šolo namreč zaključuje 19.191 devetošolcev, kar je 1138 kandidatov več kot lani. Za vpis v srednjo šolo za naslednje šolsko leto je sicer prijavljenih več kandidatov, kot je učencev, ki letos zaključujejo osnovno šolo, saj so se na razpisana mesta prijavili lahko tudi kandidati, ki so zaključili samo osnovnošolsko obveznost in vsaj sedem razredov, kar je zadosten pogoj za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, dijaki, ki se z naslednjim šolskim letom ponovno vpisujejo v začetni letnik, vendar v drug izobraževalni program - dijaki preusmerjenci, nekaj pa je tudi prijavljenih kandidatov, ki osnovno šolo v tem šolskem letu zaključujejo v tujini - dijaki tujci.

Prvotno število razpisanih mest se je malenkost spremenilo, saj je Vlada republike Slovenije do roka za prenos prijav na nekaterih programih obseg razpisanih mest zmanjšala. Na nekaterih izobraževalnih programih se je namreč sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Do roka za prenos prijav se je tako na teh programih obseg mest zmanjšal na 23.476 razpisanih mest. Po roku za prenos prijav pa so na nekaterih programih obseg mest zaradi večjega števila prijavljenih povečali, tako je sedaj na voljo 23.930 razpisanih mest.

Več informacij o dodatnih razmestitvah in omejitvah vpisa:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice