Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 9.9.2021 15:53
S širitvijo pogojev PCT na vse več dejavnosti prihaja tudi do nejasnosti glede veljavnosti potrdil o izpolnjevanju pogoja P (preboleli). Za odgovor smo povprašali na Ministrstvo za zdravje.

Vlada je s sprejetjem odloka razširila pogoj PCT na dejavnosti, kjer pri opravljanju dela pride do  neposrednega stika z drugimi osebami oziroma so udeleženi v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

Ob sprejetju novega vladnega odloka veliko nejasnosti

Kot smo že poročali je najprej prišlo do nejasnosti ugotavljanja pogojev PCT na terasah gostinskih lokalov. Za pojasnilo smo se obrnili na Ministrstvo za zdravje, kjer pravijo, da pogoj PCT velja tudi na terasah gostinskih lokalov.

Veljavnost potrdila za prebolevnike šest ali osem mesecev?

V sklopu sprejetja novega odloka pa je nastala dilema tudi o veljavnosti potrdila za tiste osebe, ki so covid-19 že prebolele, torej za izpolnjevanje pogoja P (preboleli).

Za osebe, ki so prebolele covid-19 je potrdilo o izpolnjevanju pogojev PCT do zdaj veljalo 180 dni oziroma 6 mesecev.

Govorice, da je svetovalna skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnosti potrdila o prebolevnosti je v prejšnjem tednu delno že potrdila vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar. Po podatkih NIJZ in tujih raziskavah ugotavljajo, da prebolelost pomeni dobro zaščito pred ponovno okužbo.

Ministrstvo za zdravje odgovarja

Ker pa natančnih pojasnil po sprejetju odloka za trajanje veljavnosti potrdila prebolelih s strani vlade ni bilo, smo za te informacije povprašali na Ministrstvo za zdravje. Tam so nam potrdili, da se je veljavnost potrdil iz 180 dni oziroma šest mesecev podaljšala na 240 dni oziroma osem mesecev.

»Veljavnost prebolevnosti se je podaljšala iz 180 na 240 dni,« odgovarjajo iz Ministrstva za zdravje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice