Nekateri dvomijo, da je posnetek nastal na Švedskem. foto: Facebook
Ustvarjeno dne
Pon, 2.11.2020 12:52
“Počnem to, kar naj bi počeli pravi novinarji in mediji.”

Marko Potrč se je prejšnji teden z družino začasno preselil na Švedsko, da bi ubežal pritiskom, ki so jih deležni zaradi njegovega odmevnega dvoma v ukrepe vlade, ki jih ima za nelogične, nepremišljene in škodljive, ter zato da bi lahko preko družbenih omrežij od tam poročal, kako se Švedi spopadajo s koronskim letom. Medtem ko se Slovenija nahaja v delnem zaprtju javnega življenja in se število umrlih s covid-19 povečuje (tako kot pritisk na bolnišnice), se hkrati, kot kaže število novih okužb zaradi teh istih ukrepov umirja, na Švedskem že od marca živijo z “mehkim pristopom”: socialno distanco, rednim umivanjem rok, priporočenm delom od doma, spoštovanjem priporočila, da v primeru prehlada ne hodijo iz stanovanj, a hkrati brez zapiranja trgovin, frizerskih salonov in ostalih majhnih podjetij.

Medtem iz Avstralije sporočajo, da so v Melbournu (zvezna država Viktorija), kjer se letni čas obrača proti poletju, virus po 112 dnevih izjemno strogega lockdowna obvladali. Že dva dni niso zabeležili nove okužbe, ministrstvo za finance pa je objavilo tudi ceno visokoga davka za (najverjetneje začasno) zmago: vsak dan zaprtja je v Viktoriji povzročil izgubo 1200 delovnih mest, država je bila vsak dan ob 100 milijonov avstralskih dolarjev, drugo zaprtje pa je sprožilo recesijo, s katero se bo država ravsala nekaj prihodnjih let.

Se je res skril v Sloveniji?

Potrčeva prva objava iz Gothenburga je sprožila veliko polemik, tudi teorij zarot, ki so letos izjemno popularne, a ena vseeno štrli iz povprečja: da je posnetek lažen in da je Marko Potrč pravzaprav ves čas v Sloveniji, kjer snema videe pred zelenim zaslonom (angl. green screen), ki se uporablja na televiziji in v filmih ter omogoča nasneto ozadje. Dvom je sprožilo “vzvalovanje” posnetka pri 01:35, a green screen ozadje ne deluje kot plahta, efekt plapolanja je v resnici povzročil softverski stabilizator slike, ki vzvalovi, ko poskuša “umiriti” posnetek, če se kader kamere prehitro premakne.

Očitek in precej komentarjev na to temo so ga zmotili do te mere, da je na Facebooku in Instagramu objavil story posnetek (ta je na voljo le 24 ur), med katerim se sprehaja po nakupovalnem središču in dokazuje, da ni v studiu. Posnetka tako ne moremo objaviti, je pa že naslednji dan objavil nov video iz polnih ulic Gothenburga:

Starejše novice