Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 13.6.2022 19:55
Sezona klopov je v polnem razmahu. Že ptički na vejah čivkajo, da se je treba pred njimi ustrezno zaščiti. Pa veste, kako ga odstraniti, če vas vseeno 'ujame'?

Pri preprečevanju bolezni, ki jih lahko prenašajo klopi, je seveda najpomembnejša preventiva. Torej, da se v naravo odpravimo primerno oblečeni in obuti.

Priporočljivo je nositi oblačila svetlih barv, z dolgimi rokavi in hlačnicami.

V Sloveniji je razširjen klop iz vrste Ixodes ricinus. Vbod klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša več bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo, izpostavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Od bolezni, ki jih povzročajo klopi, je pri nas najpogostejša lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, proti kateremu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem.

Kje je klopov največ?

Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 metrov je lahko klopov veliko, v višjih legah jih je manj. Klopi prezimijo v listju, v skorji drevesnih debel in površinskih zemeljskih plasteh.

Brž ko se temperatura tal poviša, postanejo aktivni. Aktivnost klopov in njihovih razvojnih stopenj je odraz klimatskih nihanj. Mila zima in vlažna pomlad pospešita dejavnost klopov.

Nevarnost okužbe s klopi traja včasih že od februarja pa vse do novembra, izpostavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kako klopa iz kože pravilno odstranimo?

Če pri pregledu telesa opazimo klopa, ga čimprej previdno odstranimo, poudarjajo na inštitutu.

Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo.

Pozor: Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Po odstranitvi očistimo kožo z alkoholom ali pa kar z vodo in milom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice