Generalni direktor UKC Marko Jug (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 25.3.2023 08:13
»Verjetno je on nekatere stvari videl drugače, kar pa ne pomeni, da je njegova plat izrazito edina prava,« je o odhodu srčnega kirurga dejal direktor UKC Marko Jug.

Kot smo poročali, je sodelovanje z ljubljanskim Univerzitetnim kliničnim centrom prekinil otroški srčni kirurg Roman Gebauer, ki je bil edini usposobljen za operiranje določenih srčnih napak pri otrocih.

Včeraj sta se na odhod kirurga odzvala strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Pokorn in strokovni direktor Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Ivan Kneževič, poroča Delo. Prisoten je bil tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Jug.

Pojasnili so, da z Gebauerjem še niso stopili v stik, vendar trdijo, da razlogov za skrb ni.

Po njihovih besedah zdravljenje otrok s srčnimi napakami poteka normalno, na stanje so ponosni, kljub temu pa imajo trenutno dva primera, za katera »bi bilo bolje«, če bi ju operiral Gebauer. Kaj točno bodo storili z njima, še ne vedo, a zagotavljajo, da bodo težavo ustrezno rešili.

Zagotavljajo tudi, da imajo dva usposobljena srčna kirurga in trenutno najboljšo možno oskrbo otrok s prirojenimi srčnimi napakami v zgodovini. Eden izmed dveh kirurgov je sicer dlje časa bolniško odsoten.

Imeli naj bi enega najboljših programov za presaditve srca na svetu in v povprečju presadili eno otroško srce na dve do tri leta, vendar v skupini za te transplantacije ni vedno otroških srčnih kirurgov, kar naj bi zmotilo Gebauerja.

Gebauerjevo sporočilo je UKC presenetilo

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je po poročanju Dela izrazil obžalovanje nad prekinitvijo sodelovanja z Gebauerjem, ki bi ga bilo po njegovem mnenju treba nadaljevati. Pojasnil je, da možnosti nadaljnjega sodelovanja z Gebauerjem ne izključujejo, če bodo »za to našli motiv«.

Gebauerjevo sporočilo, da prekinja sodelovanje z UKC Ljubljana, ga je presenetilo. 

»Verjetno je on nekatere stvari videl drugače, kar pa ne pomeni, da je njegova plat izrazito edina prava,« je dejal. Z Gebauerjem osebno sicer nihče izmed prisotnih ni govoril. »V prihodnjih tednih bomo z njim stopili v stik,« je dejal Jug.

Gebauer, ki otrokom in mladostnikom s prirojenimi srčnimi napakami pomaga po vsem svetu, je po neprijetnih izkušnjah, ki jih je imel v ljubljanskem kliničnem centru, dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. Na njegova sporočila in ugotovitve se nihče od odgovornih ni odzival.

Zaskrbljenost in razočaranje nad novico, da je Gebauer prekinil sodelovanje z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, so izrazili tudi v društvu Viljem Julijan za otroke z redkimi boleznimi.

Na vodstvo apelirajo, da nemudoma najde ustrezno rešitev, da bo lahko program otroške srčne kirurgije ustrezno nemoteno potekal in da bodo vsi slovenski otroci s prirojenimi srčnimi napakami dobili ustrezno in pravočasno zdravstveno oskrbo in obravnavo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice