Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 28.6.2021 07:10
Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, kako se soočati z vročinskim valom.

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Med drugim povzroča kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, kratkotrajno izgubo zavesti ter vročinsko kap. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je zbral nekaj napotkov, kako se soočati s povišanimi temperaturami. 

Kako lahko preprečimo težave, ki nastanejo zaradi vročine?

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, tako da zmanjšamo izpostavljenost vročini.

Umaknemo se v senco ali v hladnejše prostore. Prostore hladimo in ohranjajmo hladne tako, da zračimo ponoči, zgodaj zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj.

Izključimo vse električne naprave, ki jih ne potrebujemo, saj se tudi v stanju pripravljenosti segrevajo in tako dodatno ogrevajo prostor.

Prostore učinkovito hladijo klimatske naprave. Kolikor je le mogoče se zadržujemo v zaprtih, hlajenih prostorih. Če je doma ali v službi vroče, poiščimo hladen prostor, kjer je le mogoče.

Tudi nekaj ur dnevno v ohlajenem prostoru koristi pri manjšanju obremenitve organizma zaradi vročine. Ohladimo se lahko tudi s hladno prho ali hladno kopeljo.

Nastajanje toplote zmanjšamo tudi z omejeno fizično aktivnostjo, saj pri fizični aktivnosti v telesu nastaja toplota. Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih. 

Telesu moramo omogočiti odvajanje toplote in zato izbiramo primerna oblačila. Oblačimo se v lahka, ohlapna oblačila. Moramo pa tudi piti zadostne količine tekočin, saj tako nadomeščamo tekočino, ki jo izgubljamo v vročini. Potenje je zelo pomembno za ohlajanja telesa pri visokih temperaturah okolja in pri fizični aktivnosti.

Priporočeno je uživanje brezalkoholnih pijač, najbolje hladne vode - primerna temperatura je temperatura vode iz pipe. Ne uživajmo pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja - te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa.

Pri odraslem znašajo potrebe po tekočinah, ki jih zaužijemo s pijačami, približno 1,5 litra dnevno, v vročini so le te večje: okvirno dva litra dnevno, pri telesnem naporu pa še več.

Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Bodimo pozorni na varnost hrane, ki jo uživamo. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev.

Hrano shranjujemo v hladilniku. Pozorni bodimo predvsem na meso, hitro pokvarljive mesne izdelke in živila, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro operemo.

Starejše novice