Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 19.12.2022 09:56
Na Kitajskem to zimo napovedujejo tri valove okužb s koronavirusom.

Potem ko so v začetku meseca kitajske oblasti sprostile politiko ničelne tolerance do covida-19 in opustile obvezno množično testiranje, so iz Pekinga v nedeljo poročali o le 2097 novih dnevnih primerih okužb z novim koronavirusom. 

Po besedah tamkajšnjih epidemiologov se država kljub temu zdaj sooča s prvim od treh pričakovanih valov okužb to zimo.

Epidemiolog Wu Zunyou je ocenil, da bo sedanji porast okužb v državi trajal do sredine januarja, drugi val bodo sprožila množična potovanja ob praznovanju lunarnega novega leta, ki se začne 21. januarja, tretji pa se bo po njegovem mnenju pojavil od konca februarja do sredina marca, ko se bodo ljudje po praznikih vrnili na delo, poroča britanski BBC.

Wu je svojo oceno podal po tem, ko je ugleden ameriški raziskovalni inštitut napovedal, da bi na Kitajskem zaradi pandemije covida-19 leta 2023 lahko umrlo več kot milijon ljudi.

Nenadna ukinitev množičnega testiranja

Po skoraj treh letih ničelne tolerance do virusa je nenadna ukinitev obveznega množičnega testiranja in karanten v državi povzročila upad uradno prijavljenih okužb.

Medtem so oblasti v velemestu Chongqing danes sporočile, da lahko na delo normalno hodijo tudi ljudje z »blagimi simptomi« okužbe z novim koronavirusom, je poročal kitajski časnik Chongqing Daily.

Pri tem se morajo le »osebno zaščititi v skladu s svojim telesnim stanjem in potrebami svojega dela«, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Kitajska nacionalna komisija za zdravje je minuli teden priznala, da njene številke ne odražajo več dejanskega števila okužb, ki naj bi sicer hitro naraščalo.

Lokalne oblasti so prebivalce pozvale tudi, naj ne opravljajo testov na virus »po nepotrebnem« ali od drugih zahtevajo, da pokažejo »negativen rezultat«.

To naj bi počeli le še v nekaterih ustanovah, kot so domovi za ostarele, šole in zapori. Podobno odredbo so v nedeljo izdali tudi v provinci Zhejiang.

Sprostitve ukrepov botrovale k ponovnim smrtnim žrtvam?

Na drugi strani pa so v Šanghaju zaradi izbruha okužb od danes ponovno zaprte osnovne in srednje šole, kot tudi jasli in vrtci. Pouk poteka večinoma prek spleta, srednješolci pa se lahko odločijo, ali se bodo učili v šoli ali od doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kasneje so iz Pekinga sporočili še, da so v prestolnici zabeležili prvi dve smrtni žrtvi, odkar so sprostili stroge ukrepe za omejevanje širjenja okužb. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je dejansko število smrtnih žrtev bržkone veliko višje.

»Številke ne povedo celotne zgodbe,« je za AFP dejal singapurski strokovnjak Hoe Nam Leong.

»Posamezniki lahko umrejo denimo zaradi srčnega infarkta, ki je posledica stresa zaradi okužbe. Glavni vzrok smrti bi bil tako srčni infarkt, vendar je osnovni vzrok covid,« je pojasnil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice