Ustvarjeno dne
Sob, 5.3.2022 13:37
Izvedeno je bilo primerjalno ocenjevanje samodejnih avtopralnic v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih izvaja Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave.

Pranje avtomobila je pozimi zaželeno predvsem iz varnostnega stališča, vendar je zaradi nizkih temperatur in nevarnosti zamrzovanja manj primerno, da slednjo storitev opravimo sami doma.

Ravno zato so samodejne avtopralnice v trenutnih podnebnih razmerah, pri katerih nam ni treba stopiti iz avtomobila funkcionalne in priročnejše.

Ocenjevalci iz inštituta so preverili in ocenili 12 samodejnih avtopralnic v različnih slovenskih krajih in ugotavljali, ali res omogočajo učinkovito in hitro čiščenje zunanjosti avtomobila. Večina teh avtopralnic je svoje delo opravila dobro, težave so se pojavile zaradi slabšega sušenja avtomobila.

Izbira in storitve avtopralnic

Avtopralnice so pri ocenjevanju izbrali naključno. Vsako so, kot običajni potrošniki, obiskali z istim avtomobilom, ki so ga pred prihodom skušali čim bolj umazati.

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije je pojasnil, da povsem enake stopnje umazanosti niso mogli doseči, a vsekakor je bilo  to dovolj za ugotavljanje, ali avtopralnica opravi svojo osnovno nalogo, torej odstrani umazanijo z avtomobila. Za storitve so odšteli od šest do deset evrov, saj je osnovni program za redno pranje povsem dovolj.

»Naš avtomobil je bil pred začetkom avtomatskega pranja povsod, z izjemo ene avtopralnice brez uslužbenca, deležen tudi ročnega predpranja s tlačnim čistilnikom. To je pomembno predvsem pri odstranjevanju umazanije, skrite v blatnikih ali težko dostopnih robovih. Smo pa ob zaključku pogrešali bolj temeljito sušenje, brisanje,« doda Okorn.

Pomembno vedeti

Največje razlike se pogosto pojavijo pri sušenju in madežih po pranju.  Pri  večini avtopralnic so na stezah samo zračni sušilniki, le v dveh so imeli na koncu premikajoče se krpe, s katerimi naj bi dodatno obrisali preostanek kapljic na površini vozila. 

Plačilo za storitev je bilo samo v  petih obiskanih avtopralnicah možen s kartico, zato je priporočljivo, da potrošniki s seboj prinesejo gotovino.

Prav tako je vredno omeniti, da so zvečer in v nedeljo avtopralnice lahko zaprte, ter da nobena od obiskanih avtopralnic ni bila odprta 24 ur na dan, zato je dobro, da potrošniki delovni čas preverijo preden se odpravijo v bližnjo avtopralnico

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice