Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 2.5.2022 07:57
Vas zanima, kako je vaš kraj izgledal pred 235 leti?

Naši vzhodni sosedje imajo na voljo poseben digitalni arhiv madžarske kulture, zgodovine in dediščine. Podjetje Arcanum je namreč poskrbelo za temeljito digitalizacijo vsebin v madžarskem jeziku, vključno s časopisi, knjigami, zemljevidi in umetnostjo.

Na njihovi spletni strani najdemo tudi poseben arhiv zemljevidov. 

Arcanum Maps predstavlja podrobne in natančne zgodovinske zemljevide. Vsebuje zemljevide s številnimi odseki Habsburškega cesarstva iz 18. in 19. stoletja. Prav tako najdemo na njihovi strani tudi digitalizirane zemljevide nekaterih mest (Moskva, London, Dunaj, Pariz, …) in zgodovinske zemljevide nekaterih evropskih držav (Italija, Francija).

Arcanum Mapsen nam omogoča navigacijo po zgodovinskih zemljevidih z uporabo sodobnih tehnologij v brskalniku, vključno s 3D vizualizacijo. Prav tako je mogoče vzporedno gledati dva zemljevida in tako primerjati izbrano lokacijo v različnih letih. 

Iskanje po zemljevidih do hiše natančno

Na strani Arcanum Maps najdemo tudi zanimivo vojaško karto, ki je bila izdelana med leti 1763 in 1787. Na karti lahko vidimo Slovenijo v času, ko je bila še pod habsburško monarhijo. 

Karta je izredno natančna, tako da lahko poiščemo kar svoj naslov in tako pogledamo, kako je naša parcela izgledala v času Marije Terezije. 

Če v zemljevid vpišemo ime kraja, nam poišče njegovo lokacijo na zemljevidu, ne glede na to ali je kraj obstajal v času nastanka zemljevida. 

Karto lahko preizkusite na tem naslovu

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice