Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 17.2.2022 09:20
Zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19, smo se v preteklem letu veliko manj družili ali udeleževali prostočasnih aktivnosti.

Epidemija s koronavirusom je močno zaznamovala naš vsakdan. Vplivala je tako na službe kot tudi na šolanje ter finančno in duševno stanje ljudi.

Kaj se je spremenilo glede druženj in prostočasnih aktivnosti?

Za kar 25 odstotkov manj smo se družili s prijatelji ali sorodniki

Glede na opravljene raziskave se je v času epidemije, v zadnjih dveh letih, s prijatelji oziroma sorodniki ob pijači ali kosilu/večerji družilo 68 odstotkov oseb, starih 16 ali več let. 

Kar je za 25 odstotnih točk manj kot v letu 2019, ko se še nismo soočali s koronavirusno krizo. Takrat se je namreč tovrstnih druženj udeleževalo kar 93 odstotkov oseb, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada republike Slovenije.

Manj smo se udeleževali tudi prostočasnih aktivnosti

Plačljivih prostočasnih aktivnostiza katere je treba odšteti nekaj denarja, se je tokrat redno udeleževalo le 39 odstotkov oseb, starih 16 ali več let, kar je za 16 odstotkov manj kot pred korono v letu 2019.

Kaj so razlogi za upad druženj in prostočasnih aktivnosti?

Večina izmed vprašanih oseb, 27 odstotkov, se druženja s prijatelji ali sorodniki ni udeležilo zaradi covida-19 in z njim povezanih ukrepov.

Dva odstotka oseb se ni družilo zaradi finančnih razlogov, ker si tega niso mogli privoščiti, trije odstotki oseb pa se niso družili zaradi ostalih razlogov, še kažejo podatki statističnega urada.

Prav tako zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, se 19 odstotkov oseb ni udeleževalo prostočasnih aktivnosti, nekaj upada je bilo tudi zaradi finančnih razlogov, in sicer osem odstotkov. 34 odstotkov vprašanih pa si ni privoščilo prostočasnih dejavnosti zaradi ostalih razlogov. 

Starejše novice