Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 8.10.2021 18:11
Na mariborski Osnovni šoli Toneta Čufarja so pred dnevi, kot smo že poročali, zabeležili primer okužbe s tuberkulozo.

Za tuberkulozo - redko nalezljivo pljučno boleznijo je zbolela učenka predmetne stopnje na mariborski Osnovni šoli Toneta Čufarja. Starši so šolo o okužbi obvestili v petek.

Ravnateljica Eva Raušl je pojasnila, da so se povezali s šolsko zdravnico, ko so za okužbo izvedeli, povezali so se tudi z mariborskim kliničnim centrom in Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Starše vsaj delno pomirili

Šola je skupaj z vodjo oddelka za tuberkulozo na Univerzitetni Kliniki Golnik Petro Svetina pripravila roditeljski sestanek na daljavo, kjer so straši lahko postavljali tudi vprašanja.

»Zdravnica jim je povedala vse o tuberkulozi, o stikih, kako se testira, kdo je v rizični skupini. Tako, da mislim, da smo starše v tem roditeljskem sestanku, saj delno pomirili,« je pojasnila ravnateljica.

Tuberkuloza je redka bolezen

Slovenija se zaradi uspešnega zdravljenja te bolezni in majhnega števila obolelih uvršča med države, v katerih tuberkuloza spada med redke bolezni.

Od leta 2005 ne cepijo več vseh otrok, ampak le tiste, ki kažejo dejavnike tveganja. Letno pa zabeležijo okoli sto primerov te bolezni.

»Tipičen znak pljučne tuberkuloze je dolgotrajen kašelj, hujšanje, izguba apetita, nočno znojenje, kašljanje, lahko tudi krvavo izkašljevanje,« je pojasnila Svetina.

Prihodnje tedne bodo testirali stike 

Z iskanjem stikov preprečijo nadaljnji razvoj bolezni pri osebah, ki so se ob stiku morda okužile. Da se bolezen razvije, lahko traja več tednov ali let. Verjetnost, da bi se to zgodilo, pa je 10-odstotna. 

»Če se bo pri kom pojavilo, da je pozitiven na okužbo, bo potem, seveda, dobil preventivna zdravila,« dodaja Svetina.

Učenka se počuti veliko bolje

Učenka se zdravi na pediatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

»Učenka je še v pediatrični kliniki, po informacijah se počuti veliko bolje. Že dela na daljavo za šolo preko Teamsov,« pojasni ravnateljica.

Za njene sošolke in sošolce pa pouk v šolskih klopeh nemoteno.

Starejše novice