Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 21.6.2021 07:15
Slovenija spada v sam evropski vrh po številu smrti, povezanih s sladkorno boleznijo. Epidemija je število smrti samo še povečala.

V Sloveniji narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo. Epidemija je stanje še poslabšala. Med epidemijo sta bili dve tretjini sladkornih bolnikov manj aktivni. Vsak tretji bolnik je poročal o večjem nihanju krvnega sladkorja.

Leta 2019 je bilo v Sloveniji 43,5 odstotkov vseh smrti v starostni skupini pod 60 let povezanih s sladkorno boleznijo, s čimer se umeščamo v sam evropski vrh.

V istem letu je bilo na svetu 463 milijonov oseb s sladkorno boleznijo, po napovedih jih bo do leta 2045 kar 700 milijonov.

Epidemija je še posebej razkrila, kako pomembno je, da osebe s sladkorno boleznijo, ki jo ima vsak deseti Slovenec, dosledno upoštevajo navodila zdravnika in ustrezno vodijo sladkorno bolezen, spodbujajo medicinska stroka in Zveza društev diabetikov Slovenije.  
 

Napovedi o porastu števila oseb s sladkorno boleznijo in rezultati raziskav IDF Europe o vodenju sladkorne bolezni med epidemijo so zaskrbljujoče.

Zato si v Zvezi društev diabetikov Slovenije prizadevajo spodbuditi in aktivirati slovensko javnost, saj je v populaciji Slovencev, starejših od 18 let, 8,1 odstotkov ali 132.000 oseb s potrjeno sladkorno boleznijo.

Poleg njih je v Sloveniji še dodatnih 79 tisoč oseb s sladkorno boleznijo, pri katerih ta še ni bila odkrita, kaže raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Starejše novice