Ustvarjeno dne
Sre, 20.1.2021 15:45
Ste vedeli, da se v središču mesta, natančneje v podhodu Ajdovščina, nahaja pravi tropski gozd? Gre za majhen prostor, kjer so začasni dom našle zavržene rastline, za katere lastniki ne morejo več skrbeti.

Zavetišče za rastline v Ljubljani deluje od leta 2015. Projekt vodita prijateljici Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek, ki ju povezuje ljubezen do rastlin. Ideja o zavetišču je prišla povsem spontano, potem ko je Anamari pred leti ob Ljubljanici našla žajbelj v lončku. Ker ga je nekdo zavrgel, se je odločila, da ga vzame domov. Zanj je skrbela dokler si ni opomogel in tako se je z zapuščenim žajbljem začela njuna uspešna zgodba. 
 

Zavetišče za rastline je prostor, kamor posamezniki lahko prinesejo rastline, za katere zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo skrbeti. Hkrati pa lahko tukaj vsakdo rastlino posvoji in ji nudi nov dom. 
 

Svoj začasni dom so rastline našle v podhodu Ajdovščina

Najprej se je zavetišče nahajalo kar v prostorih njunega doma. Ker je ta kmalu postal premajhen, da bi nudil zatočišče vsem zavrženim rastlinam, sta morali poiskati nov prostor. Zavetišče je imelo prostore na različnih lokacijah po Ljubljani, za mesec dni so se preselili tudi v Velenje. Ob Masarykovi cesti so iz odpadnih materialov zgradili samooskrbni rastlinjak, ki so ga pred kratkim preselili na območje ustvarjalnega laboratorija Krater za Bežigradom. Sedaj pa so življenje vdihnili še v zapuščeni podhod Ajdovščina v centru mesta. 

Kako lahko posvojite rastlino?

Preden izbrano rastlino iz zavetišča odnesete domov, morate podpisati, da boste zanjo lepo in odgovorno skrbeli. Na začetku je bila pogodba kot osebna izkaznica rastline. Vsebovala je fotografijo ali risbo rastline in nekaj osnovnih podatkov. Sčasoma se je to spremenilo in sedaj je posvojitelj tisti, ki nariše rastlino. Tako človek rastlino bolje spozna in se z njo poveže, opažata sogovornici. 
 

Vir: Instagram, Zavetišče za zavržene rastline.

Trenutno svoj novi dom išče kar nekaj rastlin, ki si jih v podhodu Ajdovščina lahko ogledate in posvojite vsak torek, med 16. in 18. uro. Trenutno omogočajo le prevzem rastline, za katerega se lahko predhodno dogovorite preko maila, Facebook ali Instagram profila Zavetišče za zavržene rastline.  

V vseh teh letih se je zgodilo veliko lepih zgodb, veliko zelenih prijateljic je našlo nov dom in vodji projekta upata, da bo tako tudi v prihodnosti: "Veselimo se časov, ko bo spet mogoče ponovno odpreti vrata za ljudi ter se podružiti na kakem dogodku ali delavnici."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice