Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 14.9.2021 07:15
Občine, v katerih kranjska komunala izvaja gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov, so sprejele Zero Waste strategijo.

Na petkovi novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih gledališča Khislstein, sta analizo, podrobno sliko stanja in ugotovitve strnjene v Zero Waste strategijo, predstavila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, in direktor javnega podjetja Komunala Kranj Matjaž Berčon

Na spletni strani Mestne občine Kranj so zapisali, da so občine, v katerih kranjska komunala izvaja gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov – torej Kranj ter občine Jezersko, Naklo, Šenčur in Preddvor – trdno na poti do družbe brez odpadkov.

Aktivno gospodarjenje na področju trajnostnega razvoja 

Predstavniki občin, komunale ter člani različnih društev in javnosti so se od začetka letošnjega leta srečevali na razširjenih delavnicah v izvedbi predstavnikov Ekologov brez meja

Izoblikovali so podrobno sliko stanja in izhodišča za učinkovite ukrepe za aktivno gospodarjenje na področju trajnostnega razvoja. Izdelana je bila tudi natančna analiza stanja v občinah, ugotovitve pa so strnjene v osnutku Zero Waste strategije.

»Dobesedni prevod nič odpadkov, kot večkrat poudarimo, zagotovo preozko opiše koncept 'Zero Waste', ki je mnogo več kot samo to. 'Zero Waste' je namreč globalna blagovna znamka, ime strategije, v kateri so druženi koncepti, modeli in nasveti za družbo, ki ne bo samo zmanjšala količine odpadkov, ampak tudi znižala porabo materialov in energije,« je povzel Matjaž Berčon.

Do naziva »Zero Waste občina« Kranj, Jezersko, Naklo, Šenčur in Preddvor loči še nekaj korakov: predstavitev in potrditev strategije ter začetek uresničevanja zavez. 

Župan največje občine med kandidatkami je ob tem povedal: 

»V Mestni občini Kranj smo se zavezali zeleni politiki na vseh področjih – od prometa, gradnje infrastrukture in obnov stavb do turizma. Eden od pomembnih korakov na poti k trajnostnemu je tudi zmanjševanje količine odpadkov. Zdaj smo se pod okriljem Komunale Kranj odločili stopiti na pot do družbe brez odpadkov skupaj še s sosednjimi občinami, kar je res velika stvar. Pomeni, da si vsi želimo ohraniti okolje na učinkovit in trajnostni način.«  

Spremembe niso nujno slabe

A spreminjanje starih vzorcev, kulture in pravil je zagotovo svojevrsten izziv. Za spodbudo in aktivno sodelovanje pri uvajanju novih rutin na področju zmanjševanja količine odpadkov, povečevanju deleža ločenih frakcij in skrbi za čisto okolje trajnostnega razvoja občin in vsakega posameznika nam lahko pomagajo različni modeli. 

Zero Waste strategija je tako v pomoč pri pripravi trajnostnih izobraževalnih vsebin in deljenju dobrih praks za uporabnike, snovanju sistemov upravljanja z viri, usmerjenim k zmanjševanju nastajanja odpadkov ter za postopno opuščanje odpadkov, izobraževanju in usposabljanju strokovnjakov. 

Po besedah direktorja kranjske komunale so v sodelovanju z občinami, kjer izvajajo gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov, skupaj z Ekologi brez meja proces pridobivanja naziva »zero waste« pripeljali v zaključno fazo. 

Med predlaganimi zavezami najdemo prizadevanje za prireditve brez odpadkov, sodelovanje v različnih snovnih krogih reciklaže odpadkov – na primer higienski papir iz tetrapaka, digitalne rešitve za uporabnikom prijaznejše storitve in seveda veliko dela na področju izobraževanja in svetovanja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice