Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 29.11.2022 13:30
Nekatere vremenske razmere, kot je megla, otežujejo vidljivost, pri tem sta vidnost in opozarjanje nase ključnega pomena. Preverite, kako se meglenke pravilno uporabljajo in kaj so najpogostejše napake pri uporabi le-teh. 

Pojav megle lahko povzroči zmanjšano vidljivost, kar privede do krajše vidne razdalje do poti ustavljanja pri gibanju z najvišjo dovoljeno hitrostjo.

Na Amzs-ju opozarjajo, da to ni zadosten pogoj za uporabo meglenk.

Prižig le-teh je dovoljen ob vidljivosti, ki je manjša od 50 metrov in ob hitrosti, ki ne presega 50 kilometrov na uro. 

Neustrezna uporaba meglenk moteča za ostale prometne udeležence

Občutek varnosti, ki vam ga prinese vklop meglenk, ko vidite dlje od 50 metrov sicer ne povroča nevšečnosti ostalim voznikom, kljub temu ob tej vidljivosti ni priporočljivo prižgati meglenk. 

Največ preglavic povzroča zadnja meglenka, ki sveti z višjo jakostjo rdeče barve, ta je izredno moteča za voznike za nami, ki jih med vožnjo slepi. 

Amzs navaja, da je to najbolj moteče ob pojavu mokrega vozišča, ki povzroča dodaten odsev.

Uporaba zadnjih meglenk pri vožnji v koloni ni zgolj odsvetovana, temveč tudi zakonsko prepovedana. 

Kdaj izklopiti zadnjo meglenko? 

V kolikor smo se zaradi pojava megle odločili za vklop meglenk, zadnjo izklopimo ko za sabo opazimo snop luči vozila, ki vozi za nami. 

Kadar mi opazimo luči vozila za nami, takrat so tudi vozniku za nami vidne naše rdeče pozicijske. Uporaba zadnje meglenke je v tem primeru nesmiselna, oziroma celo moteča izpostavljajo na Amzs-ju. 

Uporaba prednjih meglenk

V nekaterih primerih je najbolj optimalna vožnja samo ob prižigu prednjih meglenk in pozicijskih luči. Tega pristopa se je najboljše posluževati ob zelo gosti megli v nočnem času, kadar je zgolj nekaj metrov vidljivosti. 

Na srečo vozniki poredko naletijo na take razmere. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice