Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 27.1.2023 20:01
Pred nami so zimske šolske počitnice, ki jih bodo številni šolarji preživeli tudi na snegu in smučiščih. Kljub razigranosti in počitniški sproščenosti pa ne pozabimo na varnost bodisi na urejenem smučišču bodisi na bližnjem zasneženem hribu.

Kot so sporočili iz Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve, so v smučarski sezoni 2021/2022 prejeli kar 1029 zapisnikov o nesrečah na smučiščih, v njih pa je bilo udeleženih 1053 oseb.

Skupno kar 1029 smučarskih nesreč

Večina udeležencev, 889 od skupno 1053 oseb je pri tem dobila lahke telesne poškodbe. Med poškodbami je bilo največ zvinov, udarnin in zlomov

103 osebe pa so v nesrečah na smučišču utrpele hude telesne poškodbe. Nobena od nesreč se na srečo ni končala s smrtjo, so še zapisali na inšpektoratu za notranje zadeve. 

Ker je bilo po starosti med udeleženci v nesrečah največ mladih, in sicer jih je bila več kot tretjina starih med 11 in 20 let, na inšpektoratu ponovno poudarjajo, da je na smučiščih nujno odgovorno vedenje in upoštevanje varnostnih napotkov, predvsem med mladimi. 

To je deset pravil, ki jih moramo upoštevati na smučanju

Kot prvo in najpomembnejše pravilo je to, da moramo vedno, ko smo na smučišču, prilagoditi hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti ter vremenskim razmeram.

Ker pa se bližajo zimske počitnice, ko bodo na smučiščih predvsem otroci in mladi, je dobro upoštevati tudi naslednje varnostne napotke oziroma smučarska pravila

1. Obzirnost do drugega: Smučar se mora tako obnašati, da ne ogroža ali poškoduje drugega.

2. Smučarsko znanje: Smučar ne sme voziti na pamet. Hitrost mora prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču in gostoti smučajočih.

3. Izbira smučine: Hitrejši smučar mora tako izbrati smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj.

4. Prehitevanje: Smučar lahko poljubno prehiteva, vendar v taki razdalji, da ima prehitevani dovolj prostora za smučanje.

5. V smuk - nadaljevanje: Predno smučar odsmuča po progi, mora pogledati navzdol in navzgor, če je varno zanj in za druge.

6. Ustavljanje: Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili, vendar naj se čimprej umakne.

7. Vzpenjanje - sestopanje: Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča.

8. Upoštevanje označb: Smučar se mora naučiti in spoštovati signalne in prometne oznake na smučiščih.

9. Pomoč pri nesreči: Pri nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu.

10. Dolžnost legitimiranja: Smučar, kot udeleženec ali priča, odgovoren ali ne, se mora pri nesreči pustiti legitimirati.

Na smučanju moramo hkrati biti še posebej pozorni na otroke in smučarje ali deskarje začetnike

Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njeno uporabo pa se priporoča tudi odraslim.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice