Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 18.1.2022 10:32
Na cepljenje posameznikov s fiziološko raztopino v Zdravstvenem domu Šentjur se je odzval tudi šentjurski župan. Ta pravi, da se je napaka verjetno zgodila zaradi preobilice dela in izgorelosti osebja.

V Zdravstvenem domu Šentjur so 36 ljudi, ki so v petek prišli na cepljenje proti covidu-19, namesto s cepivom cepili s fiziološko raztopino, je včeraj za N1 potrdila direktorica zdravstvenega doma Melita Tasić Ilić. 

Na dogodek pa se je zdaj za N1 odzval tudi župan občine Šentjur Marko Diaci, ki je povedal, da ga je o dogodku obvestila direktorica zdravstvenega doma. 

Sam jim je poslal še prošnjo za uradni odgovor, za napako pa pravi, da se je verjetno zgodila zaradi preobilice dela in izgorelosti osebja.

»Verjetno se je napaka zgodila, ker je preveč navala, preveč dela, verjetno je tudi posledica izgorelosti osebja. Ni pa najboljše, da se je zgodila, to lahko rečem,« je še dodal župan Marko Diaci.

Spomnimo

Cepivo Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech, s katerim so cepili v tamkajšnjem zdravstvenem domu, je pakirano v vialah, posamezna viala pa vsebuje šest odmerkov, ki jih je treba pred uporabo razredčiti s fiziološko raztopino.

Direktorica zdravstvenega doma je pojasnila, da se je zgodila nenamerna napaka, saj so bile injekcije že napolnjene s fiziološko raztopino, cepivo pa še ni bilo dodano. Zato je skupina 36 ljudi tako prejela le raztopino, ki sicer ni nevarna za zdravje.

Da je prišlo do napake, so v zdravstvenem domu ugotovili pri sprotnem nadzoru. Tako so tudi ugotovili, da določeno število vial cepiva ni bilo uporabljenih, temveč zgolj fiziološka raztopina. O napaki so, tako Tasić Ilić, obvestili odgovorne institucije, tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

O napaki so obvestili tudi vse cepljene in se jim opravičili ter jih pozvali, naj se ponovno oglasijo pri njih in prejmejo odmerek cepiva, kar so vsi do današnjega dne že storili.

Starejše novice