Foto: Mediaspeed
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 1.7.2022 07:33
Sosedski dvoboj je po vrhunskem odprtju tekme zasluženo pripadel Slovencem. Kaj je po zmagi dejal Goran Dragić, mar res ni možnosti, da bi za reprezentanco zaigral tudi na evropskem prvenstvu?

Polne Stožice so, kot je napovedal že pred peto tekmo prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, še zadnjič pozdravile zlatega kapetana Gorana Dragića.

Izkušeni organizator igre se je od reprezentance poslovil že po slavju zlate medalje na evropskem prvenstvu v Carigradu, po daljšem prepričevanju pa je slovenski dres znova oblekel to poletje.

Ljubljančan je že nekajkrat poudaril, da bo to reprezentančni labodji spev in tudi nekakšna zahvala vsem privržencem košarke v Sloveniji, ki so se lahko včeraj vnovič prepričali, da 36-letnik še ni za v staro šaro.

Z 19 točkami je bil za Luko Dončićem drugi najboljši strelec gostiteljev v simultanki proti Hrvaški. Južni sosedje v razprodanih Stožicah niso imeli nikakršnih možnosti za presenečenje.

Neulovljivo prednost ustvarili že v uvodni četrtini

Slovenci so odlično vstopili v sosedski obračun, v katerem so si hitro nabrali zajetno prednost. Hrvati so v uvodni četrtini dosegli vsega osem točk, razigrani Slovenci pa so se zaustavili pri 33.

Čeprav so imeli tudi varovanci Aleksandra Sekulića v nadaljevanju nekaj skromnejših minut, se gostje niso uspeli približati in poskrbeti za resnejšo grožnjo za preobrat.

S slovensko igro pred številčnim občinstvom je bil zadovoljen tudi Goran Dragić, ki je reprezentanci tako pomagal do preboja v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023:

»Odigrali smo neverjetno prvo četrtino in dosegli zelo pomembno zmago v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. 

Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj ima Hrvaška zelo dobre posameznike, vendar smo bili mi očitno bolje pripravljeni in izjemno motivirani. Občinstvo je tudi odigralo svoj del igre. Bilo je fantastično.«

Na evropsko prvenstvo zgolj kot gledalec?

»Vesel sem, da sem prvič po dolgem času odigral celotno tekmo brez opornice za koleno. Dobro sem se počutil, noga je zdržala. Vesel sem, da sem to lahko preizkusil na tej tekmi in smo zmagali s takšno razliko,« veselja ni skrival dolgoletni član klubov lige NBA.

Dragić je po visoki zmagi končal na rokah soigralcev, po tekmi pa je še zadnjič pomahal gledalcem v Stožicah. Kot je napovedal pred obračunom, je v dresu izbrane vrste zadnjič zaigral na slovenskih tleh.

Pa bi lahko po njegovih besedah občinstvu, da »gremo na prvenstvo« prišlo tudi do preobrata pri napovedih o zaključku reprezentančne kariere? 

»Še vedno sem del te ekipe. Rekel sem, da bom šel na evropsko prvenstvo, ampak kot gledalec. Fantje so mi pričarali čudovit večer, tudi zadnja dva tedna, podoživel sem evropsko prvenstvo iz leta 2017. 

Kemija je na visokem nivoju, zdaj imamo še tekmo na Švedskem, ki jo moramo zmagati, saj se točke prenesejo naprej. Potem pa … bomo videli!« je s širokim nasmehom na obrazu povedal Gogi.

Izjave Hrvatov so Dončića le še bolj podžgale

Hrvaški selektor Damir Mulaomerović in Mario Hezonja, ki je bil z 22 točkami ena redkih svetlih točk nasprotnika, sta po visokem porazu skrušeno sedela na novinarski konferenci in priznala, da so bili Slovenci za razred boljši.

Precej bolj se je smejalo Luki Dončiću, ki sta mu vsega dva skoka zmanjkala do trojnega dvojčka. Desetim podajam je dodal še 21 točk, tudi tri trojke.

»Gledalci v Stožicah so znova dokazali, da so najboljši navijači na svetu. Pripravili so nepozaben spektakel, v katerem sem užival vsako minuto. 

Fantastično vzdušje nam pa vlilo dodaten zagon, da smo že v prvi četrtini opravili večji del naloge. Začeli smo izjemno v obrambi – Hrvaška je v desetih minutah dosegla le osem točk, hkrati pa nam je stekla tudi igra v napadu. 

V nedeljo nas čaka še tekma na Švedskem, ki jo moramo vzeti enako resno, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje kvalifikacij,« je poudaril prvi strelec Slovenije.

Zvezdnik Dallasa - tekmo je onkraj velike luže spremljal tudi lastnik kluba Marc Cuban - je priznal, da so ga izjave Anteja Žižića, da je obramba njegova šibka točka, dodatno podžgale.

Zvezdnik lige NBA je ob tem dodal, da zagon dobiva tudi s strani publike in soigralcev, med katerimi se, kot pravi, počuti odlično.

Starejše novice