Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 20.9.2020 21:46
Dirka po Franciji je zaključena! Kolesarji so na koncu etape opravili še osem krogov po Elizejskih poljanah, po prečkanju cilja sledi slavnostna podelitev.

Po zaključku včerajšnjega epskega kronometra, v katerem je Tadej Pogačar nadoknadil zaostanek za Primožem Rogličem, se je ob 16. uri začela zadnja etapa dirke po Franciji. Dirke, ki je Sloveniji prinesla toliko veselja.

21-letni Pogačar s Klanca pri Komendi je varno zaključil zadnjo etapo in je danes okronan za kralja Toura! Roglič je na drugem mestu. Ciljno črto sta prečkala objeta.

Pogačar je potrdil vse rekorde, ki jih je neformalno dosegel že po sobotnem kronometru. Danes je uradno postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904, poroča STA.

Enaindvajsetletnik je postal prvi debitant po Francozu Laurentu Fignonu in letu 1983, ko je osvojil Tour. Obenem je postal sploh prvi kolesar, ki je oblekel rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi, pikčasto za najboljšega hribolazca ter belo za najboljšega mladega kolesarja. Tako belo kot pikčasto majico uradno podeljujejo od leta 1975, še poroča STA.

Pogačar je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati, potem ko je na sončni strani Alp spisal eno največjih športnih zgodb.

Na Touru je dobil tri etapne zmage, Roglič je dodal eno, skupaj pa so slovenski kolesarji dosegli šest drugih mest. Od tega je bil trikrat drugi 30-letni Kisovčan, dvakrat je drugi končal Luka Mezgec, enkrat pa Pogačar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice