Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 6.8.2021 14:48
Slovenska plezalka Janja Garnbret je na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu zmagala v športnem plezanju in si s tem prislužila naslov olimpijske prvakinje in zlate medalje.

Janja Garnbret, šestkratna svetovna prvakinja in zmagovalka 30 tekem svetovnega pokala, je že pred začetkom iger v Tokio veljala za absolutno favoritinjo olimpijskega troboja kombinacije športnega plezanja, ki je prvič na olimpijskih igrah.

Garnbretova je v sredo v kvalifikacijah nepričakovano prikazala nekaj slabosti, predvsem zaradi zdrsov v hitrostnem plezanju, a si je kljub temu v kvalifikacijah priborila prvo mesto.

Danes pa je Janja Garnbret prav tako blestela in si s sijajnim nastopom prislužila zlato medaljo. Sicer je v uvodni preizkušnji v hitrosti, v kateri se tekmovalke v boju s časom spopadajo s 15-metrsko steno, končala na petem mestu od osmih finalistk, čeravno gre za njeno najslabšo disciplino.

Hitrostno plezanje poteka malce drugače kot v predtekmovanju, ko je vsaka športnica plezala dvakrat. Tokrat se je osmerica pomerila v bojih na izpadanje, ki so izluščili vrstni red.

Janja Garnbret se je v četrtfinalu pomerila s Francozinjo Anouck Jaubert, ki je bila v kvalifikacijah v tej prvini druga. Pričakovano je bila Garnbretova poraženka dvoboja s časom 8.49, saj je Francozinja steno preplezala s časom 7.40.

Za razvrstitev od osmega do petega mesta se je naša plezalna junakinja prvo pomerila z Američanko Brooke Raboutou, ki jo kljub veliki napaki premagala. Sledil je boj za peto mesto z Avstrijko Jessico Pilz, ki pa jo je Garnbretova premagala skoraj za sekundo in s časom 7.81 postavila nov državni rekord.

Zmagovalka balvanov

Plezalke so se z razliko od kvalifikacij, ko so morale tekmovalke preplezati štiri balvane, tokrat pomerile na treh balvanih. Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah najboljša prav v tej disciplini, ko je bila edina, ki je le s štirimi poskusi preplezala prav vse štiri balvane.

Garnbretova je kot edina izmed osmih plezalk že v prvem poskusu prišla do bonus oprimka na prvem balvanu, prav tako je edina finalistka, ki ji je ga uspelo preplezati. S tem se je že uvrstila na skupno drugo mesto. Janja je prav tako edina preplezala drugi balvan in prevzela skupno vodstvo, a ji je tretji balvan povzročal več težav in ga tako kot druge tekmovalke ni uspela preplezati.

V težavnosti, zadnji po vrsti disciplini v kombinaciji, je Garnbretova nato prišla do 36. oprimka.

Kombinacija hitrosti, balvanov in težavnosti je prvič ter zadnjič na olimpijskih igrah v tem formatu tekmovanja. V Parizu leta 2024 bosta na sporedu dve disciplini športnega plezanja za kolajne, hitrostno plezanje bo ločeno od nove posebej za olimpijske igre prirejene kombinirane discipline, duatlona balvani-težavnost.

Starejše novice