Foto: Jure Banfi
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 2.12.2021 20:23
Za uvod v sezono hitrih disciplin smučarke znova v Lake Louisu

Po letu premora se smučarska karavana znova mudi v Severni Ameriki. Ženski del karavane bo z nastopi v hitrih disciplinah začel ta konec tedna, in sicer v kanadskem Lake Louisu, kjer bo glavni slovenski adut Ilka Štuhec

Mariborčanka, ki je na tem prizorišču že dvakrat v svoji karieri zmagala, je zadnji del priprav opravila v ameriškem Copper Mountainu. Na prvem treningu v Lake Louisu pa je dosegla drugi čas.

»Vedno se je lepo vrniti v Lake Louise. Na ta kraj me vežejo posebni spomini – tu sem dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, narava je čudovita in ni razloga, zakaj se ne bi veselila začetka sezone v Kanadi,« pravi Štuhec po nekaj dneh preživetih na prizorišču prve tekme v hitrih disciplinah. 

Zaključni del priprav je z ekipo opravila v raju za smučarje v hitrih disciplinah – Copper Mountainu v Združenih državah Amerike. 

Zadnji večtedenski sklop priprav, ko ekipa spi na kar 3000 metrih nadmorske višine, je zahteven za telo in predstavlja pravi test pred začetkom sezone. 

Letošnji obisk Copper Mountaina je minil v spremenljivih razmerah za smučanje, a kot poudarjajo v taboru slovenske smučarke, je to tisto, kar trenutno potrebuje tekmovalka.

»Smučanje v zahtevnih pogojih je tisto, kar sem med drugim potrebovala, da sem dobro pripravljena na sezono. Stvari se hitro spreminjajo, moramo trenirati tudi v zahtevnih pogojih. Letos smo imeli skozi pripravljalno obdobje različne pogoje in lahko rečem, da je tudi kamp v Copper Mountainu zelo dobro uspel,« poudarja Štuhec.

Drugi čas Ilke Štuhec na prvem uradnem treningu smuka

V Lake Louisu se bodo kot kaže organizatorji znova borili z vremenom. Včerajšnji prvi smukaški trening je bil izveden, Štuhec pa je s štartno številko 1 nastopila zelo spodbudno in dosegla drugi čas treninga. 

Zaostala je le za Italijanko Sofio Goggio

»Iskreno, med vožnjo na progi nisem imela najboljšega občutka. Tekom proge se je zamenjalo kar nekaj vrst snega, pogoji so bili zelo zahtevni, tudi lovljenje idealne linije ni bilo ravno najboljše. A na koncu sem bila kljub temu hitra in to je dober znak. Pravi test prihaja na tekmah konec tedna, zato skušam iz treninga vzeti pozitivne stvari in na njih graditi,« svoj nastop na prvem treningu komentira dvakratna svetovna prvakinja v smuku.

Današnji trening je zaradi napovedanega obilnega sneženja pod velikim vprašajem.

»Upam, da bodo snežni pogoji in vreme boljši, kot so bili na prvem treningu in danes, ko je trening celo odpadel,« poudarja Štuhec, ki je kot izkušena tekmovalka tovrstnih sprememb in vremenskih težav vajena. 

Tekme v Kanadi so na sporedu v petek, soboto in nedeljo, organizatorji in tekmovalci pa upajo, da bo vreme vendarle sodelovalo bolj kot minuli konec tedna v moški konkurenci.

Pogled Štuhčeve na olimpijsko sezono

Letošnja sezona vključuje veliko standardnih postojank za karavano svetovnega pokala, ki bo februarja naredila prostor zimskim Olimpijskim igram na Kitajskem. 

Štuhec pred začetkom sezone: »Pogled na letošnjo sezono ni bistveno drugačen od preteklih. Na vsako tekmo gledam kot na posebno poglavje. Vrhunec sezone so seveda olimpijske igre, a do tja je še dolga pot. Vsaka tekma je pomembna in je treba pokazati najboljšo formo. Veliko punc smuča zelo dobro, konkurenca je velika in enostavno ni prostora za napake. Priprave so potekale po ustaljenem ritmu. Zdaj se moram umiriti in iztisniti iz sebe največ.«

Starejše novice