Prime MS, prvi favorit derbija. (Foto: Kasaška zveza Slovenije)
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sob, 4.9.2021 12:30
V nedeljo, 5. septembra 2021, bo v Stožicah 31. slovenski kasaški derbi.

Kasaška zveza Slovenije in Kasaški klub Stožice organizirata največjo prireditev kasaške sezone 2021. 

Poleg osrednje točke derbija bodo konji nastopali še v osmih dirkah, med njimi v prestižni Ljubljanski milji za najboljše domače in uvožene kasače ter v dirki tradicionalne pasme Ljutomerski kasač

Skupni nagradni sklad celotne prireditve znaša rekordnih 36.000 evrov, od tega si bodo 15 tisočakov razdelili najboljši v derbiju, osem tisočakov pa v Ljubljanski milji.

Program, ki vas ne bo razočaral

Prireditev se prične ob 13. uri, osrednja točka, derbi, pa bo na sporedu ob 16.40

Organizator prireja bogat spremljevalni program za vso družino. (Foto: Kasaška zveza Slovenije)

Poleg tekmovalnih bojev so organizatorji poskrbeli za bogat spremljevalni program: delavnice za otroke, igrala, stave na dirke, jahanje ponijev pa tudi za glavno atrakcijo spremljevalnega programa - promocijsko kasaško dirko otrok s poniji.

Kdo so favoriti?

V kasaškem derbiju je glavni favorit Prime MS. Prime prihaja iz hleva najbolj znane kasaške družine v Sloveniji, družine Slavič iz Ključarovcev v Prlekiji.

Za njim bo sedel Mitja Slavič, ki upa, da bo s prvim favoritom dirke, ki je letos slavil že šestkrat, vendarle osvojil kasaški derbi. Njegov oče Marko je zmagal že pet slovenskih ter enega jugoslovanskega, tri zmage v derbiju nekdanje Jugoslavije pa je dosegel tudi njegov ded Marko Slavič starejši.

Med izzivalci so predvsem Marion Mark iz hleva še ene znane prleške kasaške družine Sagajevih, prav tako iz Ključarovcev, ki je osvojil kvalifikacije za derbi.

Ne gre spregledati kobile Joky, ki tekmuje in zmaguje v Italiji, lastnica Maša Habjan pa je napovedala, da bo prisvojeno nagrado v derbiju namenila v dobrodelne namene, Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

Tu je tudi Dear Abby iz Ljubljane, ki je lani z voznikom Viktorjem Dolinškom postala državna prvakinja triletnih kasačev. 

Skupno bo na startu 12 štiriletnih konj, tekli pa bodo na tradicionalni distanci 2600 metrov. 

Ljubljanska milja

Druga večja dirka dneva je Ljubljanska milja, kjer se bo pomerilo 12 najboljših domačih in tujih kasačev. 

Da gre za izvrstno skupino konj, dokazuje podatek o njihovem kariernem zaslužku - skupaj so namreč z nagradami zaslužili že preko 400.000 evrov.

Prvi favorit je lanski zmagovalec derbija Maugli, med glavnimi izzivalci pa bodo Hot Coco, Analin, Tars Stars in Michelle.

Starejše novice