Ustvarjeno dne
Čet, 29.12.2022 19:16
Lovro Kos je bil s sedmim mestom najboljši Slovenec na uvodni tekmi novoletne turneje v Obestdorfu. Bolje se je odrezala Nika Križnar, ki je bila pred vikendom v Ljubnem še drugič tretja v Beljaku.

V nemškem Oberstdorfu se je pričela 71. novoletna turneja, boj za zlatega orla pa je najbolje pričel Halvor Egner Granerud.

Norvežan je navdušil v obeh serijah, po prvi tekmi pa ima več kot 14 točk naskoka pred drugim Piotrom Zylo. Granerud je v prvi seriji skočil 142,5 metrov in le za meter zaostal za rekordom skakalnice, s 139 metri pa je bil najboljši tudi v finalni seriji.

Tretje mesto je zasedel Dawid Kubacki, vodilni skakalec svetovnega pokala. V Nemčijo je z visokimi pričakovanji pripotoval tudi Anže Lanišek, ki je bil pred novoletno turnejo drugi v svetovnem pokalu, v Obestdorfu pa ni uspel ponovil letošnjih rezultatov, saj je bil deseti.

Ljubljančan je v finalni seriji, v kateri je pristal pri 129 metrih, pridobil tri mesta, najboljši Slovenec pa je bil sedmouvrščeni Lovro Kos. Po prvi seriji je bil osmi, v finalni pa je prehitel Kamila Stocha.

Timi Zajc, ki je bil tretji v včerajšnjih kvalifikacijah, je s 130 metri v drugem skoku za sedem mest izboljšal svoj položaj in je tekmo sklenil na 18. mestu, Peter Prevc pa je bil 22. Točke je z 28. mesto osvojil še Žiga Jelar, Domen Prevc je ostal brez finala.

Lanišek še išče pravo mero sproščenosti

»Po dveh skokih na treningu sem se sprostil, očitno mi leži tudi skakalnica. Ta uvrstitev prinaša samozavest in sproščenost za nadaljevanje turneje, motivacija pa je enaka kot pred današnjo tekmo, štirikrat želim priti do točk,« je za TV Slovenija povedal najboljši Slovenec Lovro Kos.

Triindvajsetletnik je na lanski turneji navdušil s tretjim mestom v Garmisch-Partenkirchnu, ki bo po sobotnih kvalifikacijah gostil nedeljsko tekmo.

Anže Lanišek je bil je bil glede na rezultate v letošnji sezoni prvi slovenski adut. Drugi skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala je to zimo dvakrat zmagal v Ruki, nato pa je bil najboljši še v Neustadtu in Engelbergu.

»Finalni skok je bil boljši, vendar to še ni to, kar znam. Skok v prvi seriji je bil slab, glede na to kar sem videl v posnetku sem bil še kar visoko uvrščen. Po odskoku sem hitro 'ugasnil', zato sem skušal napasti v drugi seriji, vendar je bil zaostanek že precejšenj. 

V Garmisch-Partenkirchnu se bom potrudil, da bolje opravim svojo nalogo,« je po desetem mestu dejal Lanišek, ki je priznal, da v Oberstdorfu ni bil tako sproščen kot na prejšnjih tekmah.

Nika Križnar tretja v Beljaku

V Beljaku so se bolje odrezale skakalke, saj so kar štiri končale med petnajsterico, Nika Križnar pa je še drugič zapored stala na stopnički za tretje mesto, po polovici silvestrske turneje pa zaseda drugo mesto.

»S svojo predstavo sem zelo zadovoljna. Pokazala sem približno podobne skoke kot včeraj. Tehnično je vse kar v redu, z izjemo doskoka, pri katerem imam še veliko rezerve. 

To je šola za naprej, za naslednje tekme. Upam, da to nadoknadim na tekmah v Ljubnem in pridobim tiste točke, ki mi še manjkajo,« je za spletno stran Smučarske zveze Slovenije dejala Nika Križnar.

Niko sta na Koroškem premagali le Nemka Katharina Althaus in domačinka Eva Pinkelnig, ki z dvema zmagama vodi v seštevku silvestrske turneje. 

Ema Klinec je v finalni seriji z devetega skočila na sedmo mesto, Urša Bogataj je uvrstitev iz prve serije izboljšala za tri mesta in je bila 11., takoj za njo pa se je znašla mlada Nika Prevc. Brez finala sta ostali Maja Vtič (33.) in Katra Komar (34.).

Jutri se silvestrska turneja nadaljuje v Sloveniji, s kvalifikacijami v Ljubnem ob Savinji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice