Slika je simbolična (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 9.10.2021 08:01
Nogometna reprezentanca Slovenije je na Malti dobila prvo oktobrsko preizkušnjo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 in si z zmago pripravila dobro popotnico za ponedeljkovo tekmo z Rusijo.

Slovenci so pred ponedeljkovim dvobojem z Rusi, ki imajo boleče spomine na Ljudski vrt, vknjižili pomembno zmago na Malti, s katero so ohranili tekmovalne upe.

V mreži gostiteljev so končale štiri žoge, Maltežani pa so doživeli najvišji poraz v tem kvalifikacijskem ciklusu. Otoška državica je štiri zadetke na domačem igrišču nazadnje prejela oktobra 2019, v dvoboju s Švedsko.

Domačini so bili nevarnejši v uvodu srečanja, Slovenci pa so jih umirili v 27. minuti, ko je po kombinaciji Benjamina Verbiča in Jureta Balkovca zadel Josip Iličić

Gol Sandija Lovrića malce pred tem ni bil priznan, je pa sistem VAR potrdil zadetek Andraža Šporarja. Ljubljančan je v polno meril prav po iznajdljivi podaji Lovrića.

V 60. minuti, po lepem udarcu z desne strani kazenskega prostora, je še drugič zadel Iličić, sedem minut zatem pa se je po predložku Lovrića reprezentančnega prvenca veselil še Benjamin Šeško.

Prve minute za Karničnika in Elšnika

Matjaž Kek je po tekmi priznal, da ima nekaj težav s poškodbami svojih varovancev. Petar Stojanović je odpadel po zadnjem treningu, nastop Benjamina Šeška je bil vprašljiv, Josip Iličić pa je skoraj celoten trening opravil po samostojnem programu. 

Je pa selektor dodal, da je v začetno enajsterico povsem mirno postavil Andraža Šporarja in Žana Karničnika, ki je po dobrih predstavah v opravi Mure debitiral še v dresu z državnim grbom.

»Boljšega debija si ne bi mogel želeti. Ekipa mi je zelo pomagala, me spodbujala, tudi če sem storil kakšno napako. Na koncu pa šteje, da smo dosegli štiri zadetke in zasluženo zmagali tekmo,« je Radeljčan dejal pred kamero Šport TV.

Korošec iz vrst soboškega kluba je odigral celotno srečanje, po tekmi pa ga je pohvalil tudi Matjaž Kek. Kot je dejal Karničnik, se je na desni strani dobro ujel z Josipom Iličićem, reprezentančni debi pa je nov mejnik v karieri:

»To je še stopnička več. Vsak nogometaš si želi, da enkrat nastopi za reprezentanco. Meni je to danes uspelo, še toliko bolj vesel pa sem, da smo tekmo dobili in ostajamo v igri za svetovno prvenstvo.«

Vsestranski branilec, ki je zaigral na položaju desnega bočnega branilca, ni bil edini debitant, v 83. minuti je v igro vstopil tudi Timi Max Elšnik.

Zmaga za samozavest

Treh točk, predvsem pa predstave svoje zasedbe je bil vesel tudi Matjaž Kek. Slovenski selektor je po bledi septembrski podobi videl ekipo, ki je pustila precej boljši pečat:

»Fantom čestitam za zmago, za katero upam, da bo prinesla prepotrebno samozavest in še večjo vero v to, da smo vseeno nekaj naredili in nekaj delamo. Hoteli in močno smo si želeli, na koncu nam je tudi uspelo. 

Zmagali smo na Malti, zdaj pa gremo v Ljudski vrt, kjer nas čaka dosti zahtevnejši nasprotnik. Nekaj stvari je bilo dobrih, nekaj pa tudi nekaj takšnih, ki jih je potrebno popraviti. 

Pred tekmo smo imeli nekaj težav, vendar o tem nisem hotel govoriti. Videlo se je, da lahko zaupamo igralcem, o katerih morda niste razmišljali. Zdaj se bo veliko lepše in lažje pripravljati na tekmo z Rusijo.«

Šeško najmlajši strelec reprezentance

Benjamin Šeško je zaradi težav s poškodbo tekmo pričel na klopi, odigral pa je zadnjo tretjino obračuna in se kmalu po vstopu v igro veselil reprezentančnega prvenca.

Član Salzburga je pri 18 letih, štirih mesecih in osmih dneh postal najmlajši strelec v zgodovini slovenske izbrane vrste, s tem pa je za več kot tri leta izboljšal dosedanji rekord Milenka Aćimovića.

Kek se je dotaknil tudi teme, zakaj Šeška ni uvrstil v začetno enajsterico:

»Poškodba, ki jo vleče že iz Salzburga, ni enostavna in jo je potrebno spremljati. Tudi v klubu je imel v zadnjem času že nekaj težav. 

Njegovo mladost in energijo je potrebno kontrolirati, ne smemo pa pozabiti na ostale igralce. Šporar je po klubski minutaži že na višjem nivoju, s svojo energijo se je vrnil tudi Benjamin Verbič

Kek se veseli igranja v Ljudskem vrtu

»Ekipa kot celota je izgledala dobro, od kapetana do najmlajšega. Tudi na Malti ne zmaga vsak s 4:0. Dobro je, če jim bo to služilo za samozavest in odločnost, če pa bo kdo poletel, pa nas v ponedeljek čaka nov trenutek resnice,« se je Kek ozrl v bližnjo prihodnost.

Ponedeljkov dvoboj z Rusijo v Ljudskem vrtu, kamor se Slovenci vračajo prvič po letu 2015, bo še pomembnejši od tega z Malto, saj Slovenci tudi tokrat potrebujejo tri točke.

»Upam, da bo ta zmaga v Ljudski vrt privabila še kakšnega gledalca več. Lepo se je vrniti, za nameček še z Rusijo. Upam, da nas čaka lep nogometni dogodek v pravem vzdušju. 

Mi pa se moramo potruditi in se osredotočiti, da se ne bomo zaleteli in pogoreli. Pokazati moramo tisto, kar smo v določenem trenutku sposobni,« si je zaželel selektor.

Spomnimo, Rusija je prav v Mariboru ostala brez preboja na svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki. Tudi tedaj je reprezentanco Slovenije vodil Matjaž Kek.

Boste ponedeljkov obračun, ki se bo pričel ob 20:45, spremljali s tribun Ljudskega vrta?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice