FOTO: Jure Banfi
Ustvarjeno dne
Pon, 16.5.2022 21:40
Košarkarji Olimpije so z borbeno igro izsilili tretjo tekmo za finale jadranske lige, ki bo v petek v Beogradu. Zmaji so Crveno zvezdo premagali po podaljšku.

Skoraj tri ure je trajala druga polfinalna tekma jadranske lige. Olimpija je ob podpori deset tisoč gledalcev strla najtrši oreh tekmovanja in aktualne prvake lige premagala z 88:80.

Ljubljančani so po slabem začetku strnili svoje vrste in z agresivno igro v obrambi povzročali precej težav z Beograjčani, ki jih je v zaključku tekme dokončno pokopalo slabo izvajanje prostih metov.

Odločilna tretja polfinalna tekma bo v petek odigrana v srbski prestolnici, zmagovalec pa se bo v finalu pomeril z boljšim iz dvoboja med Partizanom in Budučnostjo, ki je v domači dvorani dobila drugo tekmo.

CEDEVITA OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA MTS 88:80 (24:29, 19:15, 16:10, 17:22, 12:4)
Cedevita Olimpija:
Pullen 8, Ferrell 11 (5 asistenc), Ejim 6 (5 skokov), Murić 21 (7 skokov), Auguste 9 (5 skokov), Blažič 12 (5 skokov), Hodžić, Ščuka, Omić 10 (8 skokov), Dragić 11 (6 skokov, 6 asistenc), Radovanović, Mulalić.

Slabo odprtje tekme ni bilo usodno

Olimpija je slabo odprla tekmo, Crvena zvezda pa je hitro povedla z 0:7, kasneje še s 7:19, Beograjčani pa so zadeli prvih pet metov za tri. Zmaji so po nekaj spremembah vzpostavili ravnotežje, ob koncu prve četrtine pa so zaostajali s 24:29.

Večina od deset tisoč gledalcev se je prvega vodstva Olimpije veselila v 16. minuti obračuna, ko je Edo Murić s trojko zadel za 36:34, a so ob odmoru za točko vodili rdeče-bele. Ognjen Dobrić je z metom za tri točke zadel za 34:44.

Gostitelji so v tretji četrtini posegli še po agresivnejši obrambi. Zvezda je zmogla zgolj deset točk, Olimpija pa je imela pred zadnjo četrtino pet točk naskoka.

Ljubljančani so vodili tudi praktično skozi celotno zadnjo četrtino, v 37. minuti je ob pogledu na semafor (71:62) že dišalo po zmagi. Ekipa Crvene zvezde, ki je v letošnji sezoni igrala tudi v Evroligi, se ni predala.

Čeprav je bila ekipa Jurice Golemca ob koncu rednega dela dvoboja na pragu zmage, so sodniki po ogledu posnetkov dosodili osebno napako Zorana Dragića in priznali koš Luke Mitrovića, ki je nato s prostim metom izsilil podaljšek.

Čeprav je Jacob Pullen v podaljšku hitro prejel peto osebno napako, so izmučeni zmaji zmogli dovolj energije, da so strli odpor tekmeca. Pohvaliti gre predvsem nekaj potez Alena Omića, ki je pod svojim obročem pobral nekaj žog, izkazal pa se je tudi s tremi blokadami.

V petek za finale

»Ves čas sem govoril, da nam za takšno tekmo ne manjka veliko. S polnimi Stožicami smo lahko premagali Crveno zvezdo mts. 

Prav navijači so bili tisti, ki so nam dali dodaten zagon, ki smo ga v končnici potrebovali. Tekma je bila izjemno zahtevna. Sanje so igrati pred polnimi Stožicami,« je po tekmi dejal Edo Murić, ki je zbral 21 točk.

Odločilna tekma za finale jadranske lige bo odigrana v petek, Ljubljančane pa v Beogradu čaka nov preizkus zrelosti, saj bo Crvena zvezda vnovič igrala s podporo izjemno glasne publike.

Preboja v veliki finale jadranske lige si želi tudi trener Jurica Golemac: 

»Čestitke košarkarjem, čestitke navijačem za neverjetno tekmo! Bili smo zelo osredotočeni. Od sredine prve četrtine smo zaigrali mehko, zadnje tri četrtine in pol, vključno s podaljškom, pa smo prikazali najboljšo obrambno predstavo v tej sezoni. 

Edino na ta način lahko premagamo Crveno zvezdo. Zdaj se ne predajamo, v Beograd ne gremo z belo zastavo. Želimo si finala!«

Lahko Olimpiji uspe veliki met?

Starejše novice