Vir: Twitter profil Košarkarska zveza Slovenije
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 15.11.2021 08:07
Ženska košarkarska reprezentanca je uvodni cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023, ki jih bo ob Izraelu gostila prav Slovenija, zaključila z rekordno visoko zmago v albanskem Draču.

Slovenske košarkarice so se kljub dolgemu seznamu odsotnih igralk poigrale z Albankami, ki so novinke na reprezentančni sceni.

Naša reprezentanca je srečanje v Draču dobila z izidom 28:127, kar je najvišja zmaga v zgodovini slovenske izbrane vrste. Domačinke niso uspele parirati Slovenkam, ki so postavile tudi rekord po številu doseženih točk.

Četa grškega strokovnjaka Georgiosa Dikaioulakosa, ki je novembra prvič vodil ekipo, je že v prvi četrtini pobegnila domači zasedbi, saj je po desetih minutah igre vodila s 14:30. 

Gostiteljice v drugi četrtini niso dosegle niti točke, Slovenke so že v prvem polčasu dosegle 62 točk, ob koncu tretje četrtine pa so bile že ne pragu trimestne številke (25:98).

Najvišji zmagi doslej sta bili doseženi leta 2003, ko so Slovenke na Univerzijadi v Daeguju Južno Afriko premagale s 105:28, in dve leti prej, ko so Madagaskar na frankofonskih igrah v Ottawi ugnale z 80:21.

Najučinkovitejša je bila Mojca Jelenc

ALBANIJA : SLOVENIJA 28:127 (25:98, 14:62, 14:30)

Strelke za Slovenijo: Oblak 16 (pet skokov in šest podaj), Čeh 3, Krošelj 8 (pet podaj), Seničar 7 (12 skokov, pet podaj, osem pridobljenih žog), Goršič 15 (sedem skokov), Jakovina 8, Rupnik 10 (osem podaj), Friškovec 11 (pet skokov), Jelenc 24 (12 skokov, šest blokad), Debeljak 21 (pet skokov), E. Dautović 4.

Slovenke so se z rekordno zmago pobrale po domačem porazu s Turčijo, ki je pred dnevi izkoristila kadrovske težave nasprotnic.

Georgios Dikaioulakos je ob debiju na klopi pogrešal nekaj pomembnih orožij. Zaradi poškodbe so reprezentančno akcijo izpustile Tina Trebec, Annamaria Prezelj in Tina Cvijanovič, Shante Evans pa je spomladi zaključila reprezentančno kariero.

Grk na slovenski klopi je lahko v Draču ob veliki kakovostni razliki priložnost namenil vsem igralkam, z izjemo Nike Barič, ki ni igrala iz preventivnih razlogov, saj je na tekmi s Turčijo prejela udarec v glavo.

S 24 točkami je bila najučinkovitejša Mojca Jelenc. Osemnajstletna članica Cinkarne Celje je prvim točkam v članskem dresu dodala še 12 skokov in kar šest blokad, tekmo pa je zaključila z indeksom 35.

Selektor zadovoljen z videnim

»Vesela sem, da mi je dal selektor priložnost in da sem jo dobro izkoristila. Mislim, da smo vse dobro igrale. Bile smo zbrane v obrambi in posledično dobro zadevale v napadu,« je po dobri predstavi dejala Mojca Jelenc.

Igro mlajših soigralk je pohvalila tudi Teja Oblak, sestra Jana Oblaka, z videnim pa je bil zadovoljen tudi selektor, ki je tekmo izkoristil tudi za preizkus nekaj novih taktičnih zamisli:

»Nekaterim igralkam sem namenil nekoliko drugačne vloge, kot so jih vajene, in reči moram, da sem s prikazanim zelo zadovoljen. 

Prav tako moram vsa dekleta pohvaliti za delo v tem tednu. Pokazale so pravi odnos do državnega grba, želijo si igrati za Slovenijo in če bodo nadaljevale s takim odnosom, sem zelo optimističen za prihodnost slovenske ženske košarke in naše ambicije na evropskem prvenstvu 2023.«

Slovenke so kot sogostiteljice evropskega prvenstva že uvrščene na zaključni turnir evropskega prvenstva, ki bo potekalo od 15. do 25. junija 2023. Predtekmovanja bosta gostila Celje in Koper, zaključni boji za medalje pa bodo v Stožicah.

Prve minute in točke za Blažo Čeh

Po tem ko je tekmo s Turčijo pospremila s klopi, je v Draču ognjeni krst preživela Blaža Čeh. Najstnica iz Rakičana, ki uspešno nastopa za celjski klub, je prve minute v članski reprezentanci dopolnila s prvimi točkami.

Sedemnajstletnica je v malce več kot sedmih minutah igre izkoristila enega od treh metov za tri točke, v statistiko pa je dodala še skok v napadu, dve asistenci in ukradeno žogo. Ob njej je prve članske točke dosegla tudi Elma Dautović.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo se nadaljujejo novembra prihodnje leto, reprezentanca pa naj bi se že februarja znova zbrala na krajših pripravah.

Starejše novice