Vir: Facebook stran Kranjska Gora
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 8.5.2023 20:00
Čeprav so bile tekme svetovnega pokala alpskih smučark v Mariboru v zadnjih letih že sila redke, vse bolj kaže na to, da bodo najboljše slalomistke in veleslalomistke pohorsko strmino v prihodnje dokončno zamenjale za Kranjsko Goro.

Le ena izvedba Zlate lisice na strmini Mariborskega Pohorja v zadnjem desetletju je očitno poskrbela za dokončno selitev tekme na Gorenjsko.

Sportklub poroča, da Kranjsko Goro le še ena potrditev loči od dvojnega programa svetovnega pokala v alpskem smučanju. Gorenjci bodo v sezoni 2023/24 gostili tako smučarke kot smučarje, medtem ko se Maribor poslavlja s koledarja.

Obrisi koledarja svetovnega pokala za prihajajočo sezono so sicer znani že nekaj časa, a FIS uradno še ni potrdil koledarja tekem. To bo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze storilo 24. maja, koledar pa je bil v minulem tednu obravnavan na zasedanju podkomitejev FIS v Dubrovniku.

Kranjska Gora bo v skladu z osnutkom koledarja najprej gostila smučarke, 6. in 7. januarja bosta na podkorenski progi izpeljani tekmi veleslaloma in slaloma, 9. in 10. marca pa se bodo za točke v veleslalomu in slalomu pomerili še smučarji.

Čeprav so si Mariborčani dolgo prizadevali, da bi Zlato lisico zadržali pod Pohorjem, v lobiranju očitno niso bili uspešni. V veliki meri tudi zaradi dejstva, ker so v zadnjem desetletju zaradi težav s snežno odejo in visokimi temperaturami zgolj v sezoni 2018/19 »beli cirkus« gostili v Mariboru.

Tradicionalna Zlata lisica, ki je pred jubilejno 60. izvedbo, je zadnja štiri leta začasno domovanje vselej našla v Kranjski Gori, a so se pod organizacijo tekem svetovnega pokala v veliki meri podpisali mariborski športni delavci.

Na tekmah Zlate lisice so se zmag veselile najboljše smučarke svetovnega pokala, ob Tini Maze še Mikaela Shiffrin, Lindsey Vonn, Maria Riesch, Anja Pärson, Katja Seizinger, Vreni Schneider, Hanni Wenzel in številne druge, tudi Mateja Svet, Urška Hrovat in Nataša Bokal.

Zdaj je sodelovanje članov ASK Branik postavljeno pod vprašaj, nejasen pa je tudi obstoj tradicije Zlate lisice na najvišji ravni, saj gre nenazadnje za mariborsko »blagovno znamko«.

Pri Smučarski zvezi Slovenije, ki je nosilec tekem, osnutka koledarja ne komentirajo, še pišejo pri Sportklubu. S podobno usodo kot Mariborčani pa se soočajo tudi v Zagrebu, saj tekem na Sljemenu, ki so bile v času uspehov Janice in Ivice Kostelića pravi spektakel, ni v koledarju. 

Hrvati se kljub vsemu bojda še niso predali in se vodstvo FIS trudijo prepričati v spremembo. Kako bo z Mariborčani?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice