Foto: Facebook profil Odbojkarska zveza Slovenije - Volleyball Federation of Slovenia
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 19.7.2021 11:00
Slovenska odbojka ima svetlo prihodnost. To je z naslovom evropskih prvakov potrdila reprezentanca do 17 let, ki je včeraj v Tirani premagala še veliko Rusijo.

Gre za prvi naslov evropskega prvaka v zgodovini slovenskih odbojkarskih reprezentanc, ki v zadnjih letih dosegajo številne uspehe. Varovanci Iztoka Kšele so v Albaniji dokazali, da je v Sloveniji zrasel nov rod talentiranih odbojkarjev.

Reprezentanca je zaključni turnir odprla s tremi zmagami. Po domači Albaniji (3:0) sta padli še Turčija (3:0) in Belgija (3:1). 

Rusi, ki so jih Slovenci premagali v finalu, so v četrtem krogu skupinskega dela tekmovanja slavili s 3:2 v nizih. Dvoboj z Latvijo (1:3) ni imel pravega tekmovalnega naboja, Slovenci pa so v skupini A osvojili drugo mesto.

V polfinalu je brez izgubljenega niza klonila Poljska, Slovenci pa so v finalu s 3:0 premagali še favorizirano Rusijo. Prvi in tretji niz sta se končala z rezultatom 25:23, drugega je Slovenija dobila s štirimi točkami prednosti.

Prejeli tudi posamična priznanja

Ob zlati kolajni velja omeniti še posamična priznanja. Miha Okorn je bil proglašen za najboljšega igralca turnirja, Luka Marovt je bil izbran za najboljšega sprejemalca prvenstva, Jurij Oman pa je najboljši srednji bloker.

Selektor Iztok Kšela po naslovu ni skrival zadovoljstva: »Mislim, da je bila naša ekipa danes boljši nasprotnik. Dobro smo se pripravili na tekmece, saj smo proti njim igrali že v skupinskem delu tekmovanja. Nismo imeli možnosti, da bi se veliko pripravljali na prvenstvo, a smo na turnirju rasli s tekme v tekmo, stopnjevali ritem in v finalu prikazali našo najboljšo predstavo.«

»Moram biti iskren, tega uspeha nismo pričakovali. Presrečni smo. Pohvalil bi to izjemno generacijo fantov, ki je izredno motivirana in pripravljena garati. Verjamem, da je za njih meja le nebo,« Kšela hvali svoje varovance.

Evropskega naslova so se veselili Gregor Frece, Miha Kosanc, Matevž Karadža Pevc, Jakob Podbregar Špes, Jurij Oman, Luka Marovt, Nejc Najdič, Miha Okorn, Jošt Purgar, Vid Suhadolnik, Nik Legen, Urban Rajnar.

Septembra se v boj za novo odličje podaja članska reprezentanca, ki bo na Češkem branila naslov evropskih podprvakov.

Starejše novice