Foto: Jure Banfi
Ustvarjeno dne
Tor, 29.3.2022 10:57
S tekmami 29. kroga se bo konec tedna pričela zaključna faza letošnje sezone Prve lige Telemach. Olimpija v april vstopa z novim trenerjem, a brez Mustafe Nukića in pomoči navijačev.

Zmaji bodo prvo tekmo pod vodstvom Roberta Prosinečkega primorani odigrati brez pomoči najbolj glasnega sektorja stadiona Stožice.

Kot so sporočili iz tabora zeleno-belih, so negativno presenečeni nad odločitvijo disciplinskih organov Nogometne zveze Slovenije, ki so sprejeli odločitev, da bo nedeljska tekma z Radomljami odigrana pred delno zaprtim stadionom.

Tribuna, na kateri domuje navijaška skupina Green Dragons bo v nedeljo ostala zaklenjena. Povod za kazen so dogodki na zadnji tekmi pred reprezentančnim premorom, ko je Olimpija remizirala z Domžalami.

Ljubljančani so bili kaznovani zaradi večkratnega žaljivega skandiranja, metanja predmetov na igrišče v smeri pomočnika sodnika, vdora organizirane navijaške skupine v garderobo in pomanjkljive organizacija tekme, saj ni bila zagotovljena prepoved vstopa tretjih oseb v prostore, kjer se nahajajo uradne osebe in igralci obeh ekip, torej tudi v garderobe. Ob tem je bila upoštevana predkaznovanost.

Ljubljanski klub bo moral ob zaprti tribuni B plačati še 6500 evrov denarne kazni, Olimpija pa na svoji spletni strani piše, da je klub prejel tudi resno opozorilo, da navijaška skupina v nedeljo ne sme biti zbrana nikjer drugje na stadionu.

Pri Olimpiji razočarani nad kaznijo

Vest, da je nekaj članov navijaške skupine vstopilo v prostore, ki so v času tekem odprti zgolj za osebe z ustrezno akreditacijo, se je razširila že kmalu po tekmi z Domžalčani. 

Navijači so po nizu skromnih rezultatov že nekaj časa zahtevali odhod trenerja Dina Skenderja. Olimpija je na treh zaporednih preizkušnjah osvojila le točko, dobila pa je zgolj eno od zadnjih šestih tekem.

Do odhoda Skenderja je nato vseeno prišlo, na ljubljanski klopi pa ga je zamenjal Prosinečki. »Veliki Žuti« bo tako očitno debitiral pred nepopolno kuliso. Pri Olimpiji so zapisali, da kazen, ki so jo poimenovali kot drakonsko, sprejmejo, a so nadnjo izjemno razočarani.

Zmaji dodajajo, da bo slovenski nogomet ob debiju Prosinečkega prikrajšan za spektakel, a jih to ne bo zaustavilo, jih pa žalosti odnos pristojnih organov, ki, kot so zapisali zeleno-beli, »tako brezskrbno, tako zlahka in tako brez potrebe zapira tribune.«

Zatajila varnostna služba?

»Dogodkov po tekmi z Domžalami nikakor ne odobravamo. Zgodilo se je nekaj, kar se ne bi smelo. Toda naredili smo vse, da temu ne bi bilo tako. 

V petek, v soboto in tudi v nedeljo, torej na dan tekme, smo varnostno službo in policijo opozarjali na povečano mero pozornosti. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da se ne bi zgodilo, kar se je. 

Toda ko nekdo odklene vrata, ki bi morala biti zaklenjena, ko nekdo ne opravi svojega dela, čeprav je za to plačan… Ko se ti tak smeje v brk, češ da so mu navijači 'pobegnili' na poti do odklenjenih vrat, ki bi morala biti zaklenjena… Je to res krivda kluba? 

Na koncu dneva je prav klub tisti, ki je kaznovan. Brez milosti. Brez tega, da bi tisti, ki kaznuje, vsaj prisluhnil argumentom druge strani. Ker je bistvo kaznovati?« med drugim piše na spletni strani Olimpije.

A dejstvo je, da je klub kot organizator prireditve odgovoren in zadolžen tudi za izbiro varnostne službe. Celotno izjavo za javnost najdete na tej povezavi.

Nukiću dve tekmi prepovedi igranja

Ne le brez prisotnosti navijaške skupine Green Dragons na tribuni B, Olimpija bo nedeljski dvoboj z Radomljami odigrala tudi brez Mustafe Nukića. To je bilo znano že vse od izključitve na tekmi z Domžalčani.

Prvi strelec kluba iz prestolnice je v 28. krogu Prve lige Telemach pridelal dva rumena kartona in moral pod predčasno prho, ker pa je bil Ljubljančan v aktualni sezoni izključen še drugič, je v skladu s pravilnikom kaznovan z dvema tekmama prepovedi igranja.

To pomeni, da bo prvi asistent minulega državnega prvenstva moral izpustiti tudi prihajajoči derbi v Ljudskem vrtu. Enaintridesetletnik je tekmo v Mariboru zaradi rdečega kartona izpustil že jeseni.

Bo Olimpija tudi brez izkušenega napadalca nadaljevala uspešen niz rezultatov na tekmah z rivalom?

Starejše novice