Foto: Jure Banfi
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 3.10.2021 08:14
Večni derbi Maribora in Olimpije z igro ni razočaral, a ni niti pretirano navdušil. Vsaj z zadetki ni. Rivala sta se razšla z začetnim izidom. Kdo je imel več razlogov za zadovoljstvo?

Vsakemu točka in nikomur nič kaj preveč oprijemljivega, bi lahko zapisali po drugem večnem derbiju letošnjega državnega prvenstva.

Okrog 6.600 gledalcev, med njimi je bil tudi bivši športni direktor Zlatko Zahovič, je v Ljudskem vrtu zaman čakalo na vsaj en zadetek. Čeprav zrelih priložnosti ni manjkalo na eni in drugi strani, sta mreži ostali nedotaknjeni.

Ekipi Maribora in Olimpije sta se v glasni kulisi razšli z neodločenim izidom, ki obeh taborov ni niti pretirano potrl, a niti navdušil ne. 

Zmaji so niz neporaženosti v Ljudskem vrtu podaljšali na že osem tekem, mariborski spomin na zadnjo zmago iz novembra 2017 pa postaja vse bolj meglen. Olimpija bo v Mariboru znova gostovala aprila.

So se pa manjše zmage veselili ljubljanski navijači. Navijaška skupina Green Dragons je včeraj slavila 33 let delovanja, Ljubljančani pa so rojstni dan proslavili kar z ognjemetom na Kalvariji.

Rezultat realen, a bi bila tudi zmaga zaslužena

Je bil to zadnji derbi za Sava Milošević? Srb na klopi Olimpije se je znašel na medijskem tnalu po napovedani menjavi oblasti v ljubljanskem klubu, po tem ko je Milan Mandarić napovedal slovo.

Nekdanji napadalec je poudaril, da se s tem ni ukvarjal, saj se je posvetil igrišču in ekipi, tako pa bo tudi v prihodnje. Se je pa Milošević bolj razgovoril o samem derbiju:

»Mislim, da je rezultat realen. Maribor je imel svoje priložnosti tako kot tudi mi. Morda smo imeli tudi nekaj več od igre, če pogledamo vseh 90 minut. Zmanjkalo je osredotočenosti, da bi kronali dobro igro. 

Točka je plod fenomenalne borbe mojih fantov, ki so dali maksimum. Zaigrali smo brez dveh igralcev, v 60. minuti smo ostali brez Đorđa Crnomarkovića in z veliko mladeniči na igrišču. Menim, da je bilo vse skupaj dobro. 

Če bi zmagali, bi to bilo zasluženo, vendar moramo biti realni, saj je imel tudi Maribor dve ali tri resne priložnosti, pri katerih smo imeli nekaj sreče. Za derbi bi bilo bolje, če bi bilo 1:1 ali 2:2, a je tekma bila odlična in so ljudje imeli kaj videti.«

Zadnja priložnost dala grenak priokus

»Remi je zaslužen. Nekaj grenkega priokusa pa je vseeno, saj smo imeli na koncu zadnjo priložnost. Vemo pa, da smo igrali brez dveh najnevarnejših napadalcev. Mislim, da smo vsi, od prvega do zadnjega, dali vse od sebe in pustili srce na igrišču,« se je s strategom strinjal Uroš Korun.

Izkušeni poveljnik ljubljanske obrambe je v zadnji tretjini tekme ob sebi usmerjal trojico mladcev, ob Ericu Boakyeju še dva najstnika, Miho Kompana Breznika in Marcela Ratnika.

Tudi s pomlajeno obrambno vrsto je Olimpija podaljšala pozitivno serijo v Ljudskem vrtu, ki traja že štiri leta:

»Odgovarja nam ta teren, tu je vselej dobra kulisa. Tako naši kot njihovi navijači ustvarijo dobro vzdušje. Vemo, da je užitek igrati pred takšnim občinstvom, morda zaradi tega damo še kanček več od sebe. Upam, da bo ta serija trajala čimdlje.«

Ničla v obrambi za dodatno samozavest

Vtise domačega tabora je prvi predstavil Marko Alvir, ki je bil v prvem polčasu blizu tega, da Maribor popelje v prednost, a mu je veselje preprečila vratnica: 

»Navijači so bili na vrhunskem nivoju in so nas bodrili skozi celotno tekmo. Kar se tiče tekme, mislim, da smo imeli oboji svoje priložnosti. 

V prvih 20 minutah je imel Žugelj dve priložnosti, sam sem zadel vratnico. To moramo izkoristiti. Lahko smo zadovoljni iz vidika obrambe, to je dobra stvar za nas, saj smo na prejšnjih tekmah prejeli veliko zadetkov.«

Olimpija si je po mnenju Hrvata priložnosti ustvarjala po mariborskih napakah, je pa dodal, da je ekipa v obrambi delovala bolje kot na prejšnjih tekmah. Priznal pa je, da so si s soigralci želeli treh točk:

»Iskreno, sem nezadovoljen, saj menim, da je lahko še veliko bolje. Igrali smo doma, imeli smo priložnosti, ko ne zabiješ, ne gre. Najprej od sebe, nato pa od celotne ekipe pričakujem veliko več.«

Karanović si je želel zmage

Radovan Karanović, ki je po slovesu Simona Rožmana prevzel vodenje moštva, je že pred derbijem dejal, da bi si ekipa z zmago zagotovila nekaj miru. Zmage ni bilo, kako je sam zadovoljen z razpletom?

»Iskreno povedano, pričakoval sem zmago. Serijo treh tekem sem želel zaključiti z zmago, žal ni prišlo do tega. Lahko rečem, da sem tudi zadovoljen, saj na tekmi nismo izgledali slabo. 

Glede na zadnjo priložnost Olimpije bi lahko rekel, da nam je nogomet vrnil tisto, kar nam je vzel v Domžalah, kjer smo izgubili dobljeno tekmo. Če pogledam vse tri tekme, sem zadovoljen s tem, kako smo igrali, točkovno pa nisem.«

Ob osmih tekmah brez zmage v Ljudskem vrtu velja izpostaviti še to, da se štajerski post na derbijih vleče že dve leti, Mariborčani so Olimpijo nazadnje premagali v Stožicah, septembra 2019.

Se je med tekmo v glavi vršilca dolžnosti glavnega trenerja pojavila tudi misel o negativni tradiciji in morebiti resnejšem tveganju?

»Pri takem rezultatu in takšnem poteku dogodkov je težko iti v določeno tveganje, saj te lahko nasprotnik kaznuje iz vsake situacije. Na koncu smo lahko tudi srečni, da se je tekma končala, kot se je,« se je zadnje priložnosti Olimpije spomnil Karanović.

Zdaj sledi reprezentančni premor, že kmalu pa bomo videli, če bo Karanović ekipo vodil tudi v prihodnje. Sam je o tej temi dejal, da treninge vodi do nadaljnjega.

Starejše novice