FOTO: Jure Banfi
Ustvarjeno dne
Pet, 21.1.2022 16:04
Olimpija je danes predstavila še petega novinca, tudi v primeru Ivana Prtajina pa gre za nogometaša s hrvaškim državljanstvom. O tem novincev iz tujine je spregovoril tudi predsednik kluba.

Mladen Rudonja, športni direktor Olimpije, je pred dnevi na novinarski konferenci dejal, da bodo zmaji svoji ekipi dodali tako slovenske kot tuje nogometaše, predvsem s področja Balkana. 

Med novinci za zdaj najdemo zgolj tujce. Ivan Prtajin je po Robertu Mudražiji, Marinu Pilju, Ivanu Baniću in povratniku Mariu Kvesiću še peti novinec v zmajevem gnezdu, tudi on pa bo v Stožicah igral kot nogometaš s hrvaškim državljanstvom.

Dino Skender je danes na priprave v Umag odpeljal 27 nogometašev, v kadru zeleno-belih pa ob 14 Slovencih najdemo kar trinajsterico tujcev, večina med njimi - osem - ima hrvaški potni list.

Število hrvaških nogometašev seveda ne čudi, saj južni sosedje spadajo v kvoto igralcev z državljanstvom Evropske unije, ob tem pa ni nobena skrivnost, da del vodstva ljubljanskega kluba prihaja iz hrvaške.

Predsednik Olimpije spregovoril tudi o kadrovanju

Takšna številke tujih nogometašev v Sloveniji zadnja leta niso nobena redkost, kljub temu pa nekateri pristaši zeleno-belih niso naklonjeni kopičenju tujih nogometašev, predvsem na račun domačinov.

Ni namreč skrivnost, da Skender v nadaljevanju sezone ne računa na usluge dolgoletnega vratarja Nejca Vidmarja, pred dnevi pa vrste Olimpije zapustil tudi otrok kluba Gal Kurež in se pridružil Bravu.

Pereče teme se je v pogovoru za klubsko spletno stran dotaknil tudi predsednik kluba Adam Delius. Bavarec na čelu zmajev je presenetil z izjavo, da Olimpija s prestopi iz vrst slovenskih prvoligašev ne želi vnašati nemira med tekmece:

»Kar zadeva nakupe, smo takoj ob prihodu sprejeli odločitev, da Olimpija za začetek ne bo kupovala oziroma podpisovala pogodb z nogometaši prvoligaških nasprotnikov.

To bi v začetni fazi našega vodenja kluba vodilo le do nezadovoljstva, nemira in slabe volje, kar bi po mojem mnenju vplivalo tudi na športni uspeh. Spoštujemo vse slovenske klube. Z njimi želimo tekmovati na pošten način.«

Med zimskim prestopnim rokom so temperaturo s kadrovsko politiko dvignili predvsem Celjani, ki so v svoje vrste zvabili nekaj talentov brez profesionalnih pogodb, zato za njih niso plačali odškodnine.

Na potezo grofov se je z ogorčenjem odzval Ante Guberac, predsednik Kopra, ki je izgubil Taija Mateo Panića, prvega strelca mladinskega prvenstva.

V ospredju stabilizacija ekipe

»Ta hip je najpomembnejši korak stabilizirati ekipo, da bo posledično v stanju doseči najpomembnejši cilj - biti kar najhitreje maksimalno uspešni tako doma kot tudi v Evropi. Ponavljam, za zdaj najprej potrebujemo stabilnost. 

To pa želimo doseči s kakovostnimi tujimi nogometaši, ki smo jih dodali kadru, v katerem je tudi veliko domačih fantov. Domačih fantov, na katere resno računamo. Ko bomo dosegli stabilnost, ki jo želimo doseči, bomo šli tudi na lov za mladimi, nadarjenimi slovenskimi nogometaši. Nekateri so že na našem radarju. 

In ko bodo prišli, jih bomo začeli počasi vključevati v člansko zasedbo. Toda na koncu dneva je Olimpija predvsem klub, v katerem so vrata odprta za vse nogometaše. Ne delamo razlik med njimi, ne ločujemo jih glede na to, kdo od kje prihaja. Vse, kar šteje, je kakovost,« še pravi Nemec.

Predsednik Olimpije ob tem izpostavlja, da sta bila v članski izbrani vrsti zgolj dva igralca iz domače lige. To sicer ni povsem res, saj so novembra ob Timiju Maxu Elšniku vabilo prejeli še Žan Karničnik, Blaž Vrhovec in Sven Šoštarič Karič.

Delius dodaja, da je dolgoročni cilj kluba vzgojiti kar največ nogometašev, ki bodo lahko igrali za člansko in mlajše selekcije Slovenije. Opozarja, da to ni nekaj, kar bi lahko uresničili že v prvih mesecih po prevzemu.

Nemec na čelu Olimpije verjame v svetlo bodočnost Olimpije, zanimivo pa bo videti, kakšna bo sestava enajsteric v prvem krogu nadaljevanja Prve lige Telemach. Pa ne zgolj pri zmajih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice