Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 16.10.2020 21:39
Močno neurje v Kidričevem je v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije pokvarilo debi Staše Špur, ki je kot prva predstavnica nežnejšega spola v vlogi stranske sodnice delila pravico med slovensko nogometno elito.

Staša Špur je aktivna sodnica že od leta 2010, leta 2015 je debitirala v tretji slovenski ligi, leto kasneje pa je pridobila naziv FIFA pomočnice sodnice. Odtlej je sodila tudi v drugi slovenski ligi, zdaj pa je doživela debi tudi v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Toda njen debi je trajal le šestnajst minut. Glavni sodnik Bojan Mertik je namreč srečanje med Aluminijem in Koprom zaradi hudega neurja prekinil. Debi je bil tako krajši, kot je pričakovala. 

»Tega nisem pričakovala, ampak po drugi strani pa bom zdaj dvakrat debitirala v prvi ligi, če se malce pošalim. Verjamem, da bom drugič šla v tekmo z manj treme, kot je bilo to prvič. Kakor koli, ko greš nivo višje, je trema prisotna,« pravi Staša Špur.

Čeprav je težko, ne smeš obupati

Ženske imajo v nogometu vse večjo vlogo. Po njenem mnenju tudi zaradi tega, ker UEFA teži  k temu, da so ženske vse bolj prisotne v nogometu. Podporo jim je z njenim angažmajem na tekmi prve lige izrazila tudi Nogometna zveza Slovenije.

Nogomet je del njenega življenja že od malega. Najprej je bila igralka, nato trenerka, zdaj pa tudi sodnica. 

»Zaradi poškodb sem se odločila, da bom prenehala z aktivnim igranjem nogometa. Kot sodnica sem lahko najbolj aktivna, zato sem se tudi podala v te vode,« pojasnjuje.

Kot vsak začetek, tudi njen ni bi lahek. Veliko se je bilo potrebno naučiti, novih informacij je bilo ogromno. Tudi pravila nogometne igre so se v zadnjih letih precej spremenila

»Na začetku je bilo vmes tako, da sem prišla, odvrgla zastavico po tleh in si dejala, da to enostavno ni zame. Toda ne smeš obupati. Pravila nogometne igre so se zadnja leta zelo spremenila, tako da knjigo v roke, športno obutev na noge in to je to,« je jasna.

Želi soditi na evropskem prvenstvu

Glede na to, da je bila nekdaj nogometašica, ji je bilo lažje stopiti v svet moškega nogometa.

»Mogoče mi je bilo nekoliko lažje, ker sem že od nekdaj prisotna v nogometu. Vseeno v Pomurju ne domuje samo moški nogomet, temveč tudi ženski nogomet. Na domačem terenu mi je malo lažje, saj verjetno že vedo, da sem igrala nogomet in mislim, da razmišljajo v tej smeri, da nekaj o nogometu vseeno vem,« odgovarja.

Vseeno pa se na tribunah najdejo tudi takšni, ki vsake toliko navržejo kakšno opazko. Te so večinoma povezane s tem, da je predstavnica nežnejšega spola. 

»Ja večina opazk je povezana s tem, ampak na to sem se že navadila. Nisem imuna na to, ampak enostavno to poskušaš preslišati. Tekma je bistvenega pomena, na tisto se je potrebno osredotočiti in odmisliti vse ostalo,« dodaja.

Kot učiteljici razrednega pouka ji za zdaj še uspeva združevati službo in nogomet

»Brez podpore enostavno ne bi šlo. Tako da se lahko samo zahvalim tako ravnateljici kot vodstvu pa tudi sodelavkam in sodelavcem. Podpirajo me in verjamem, da so zdaj ponosni na mene,« še pravi.

Še bolj pa bodo ponosni nanjo, če uresniči enega izmed svoji ciljev, ki je sojenje na prihajajočem ženskem evropskem prvenstvu.

Starejše novice