Ustvarjeno dne
Čet, 22.7.2021 09:48
Mura, Maribor in Domžale so pred tednom preskočili prvo evropsko oviro, danes pa kvalifikacije UEFA Evropske konferenčne lige odpira še Olimpija.

Ljubljančani se bodo v drugem krogu pomerili z Birkirkaro, ki je v Sloveniji gostovala že dvakrat. Štirikratni malteški prvak se je že štirikrat meril z Mariborom. Štajerci so leta 2007 dvoboj v sklopu UEFA Pokala Intertoto dobili s skupnim izidom 5:1, bolj tesno pa je bilo ob drugem srečanju. 

V sezoni 2013/14, potem ko je klub osvojil zadnji naslov državnega prvaka, se je tekma na Malti končala z začetnim rezultatom. Birkirkara je iz kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov izpadla po povratnem obračunu v Ljudskem vrtu, ko sta za napredovanje vijolic zadela Goran Cvijanović in Mitja Viler.

Malteški klub premore precej izkušenj z mednarodnimi preizkušnjami, a doslej še ne beleži omembe vrednih evropskih uspehov. Rumeno-rdeči so najdlje prilezli pred petimi leti, ko so v kvalifikacijah UEFA Evropske lige izločili Široki Brijeg in škotski Hearts, nato pa izgubili s Krasnodarjem.

Moštvo, ki ga od septembra vodi Nizozemec Andre Paus, je pred novo sezono doživelo nekaj sprememb. Stadion Ta'Qali je zapustila osmerica nogometašev, pri 'črtastih' so pozdravili šest novih obrazov.

Dres Birkirkare je pred leti nosil Vito Plut, Miran Emeršič, zdaj del trenerskega štaba pri Aluminiju, pa je bil pomočnik Nikole Jaroša, v preteklosti trenerja ptujske Drave in velenjskega Rudarja.

Malteška zasedba glede na imena predstavlja manjša neznanko, a nekaj podobnega velja tudi za Olimpijo. Nekdanji odlični napadalec Savo Milošević ob uradnem debiju na klopi zeleno-belih ne bo razpolagal z vsemi aduti. Tako bi lahko v kadru videli tudi katerega od golobradih mladeničev.

Nino Pungaršek se je po poškodbi kolena odločil za operativni poseg, na seznamu prijavljenih nogometašev pa ni niti Vitje Valenčiča, Denisa Šmeja, Radivoja Bosića in Mihaila Perovića. Almedin Ziljkić, ki z Banjalučani igral v prvem krogu kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov, nima pravice nastopa.

Bo pa lahko Milošević računal na poletnega povratnika v zmajevo gnezdo. »V srečanje moramo stopiti najvišjem nivoju, saj vemo, kaj ta tekma in napredovanje pomeni za klub,« pravi Tomislav Tomić

Obračun Olimpije in Birkirkare bo zaradi prenove zelenice v Stožicah odigran v Šiški, pričel pa se bo ob 18. uri. Neposredni prenos tekme boste lahko spremljali na prvem programu Sportkluba.

Starejše novice