Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 2.4.2021 06:46
Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo preverili ali bomo poleti izbirali turistične ponudnike glede na to ali smo cepljeni ali ne.

Nekateri slovenski ponudniki turističnih nastanitev sprejemajo rezervacije za poletje le od cepljenih oseb. Na Facebooku je zaokrožila objava, kjer lastnica turistične nastanitve te ne želi oddajati gostom, ki niso cepljeni.

Lastnica turistične nastanitve, ki sprejema le cepljene, ostaja anonimna. Turistično društvo Ankaran pa za Ljubljanainfo poudarja, da »niso dali izjave nobenemu turističnemu ponudniku, da lahko oddaja apartma le cepljenim.«

Vsak najemodajalec turistične nastanitve se o svojih gostih odloča sam

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo preverili ali nas poleti čaka takšna realnost: zbiranje turističnega ponudnika, glede na to, ali si cepljen, ali ne.

»Ali bo najemodajalka oddajala svoje prostore le tistim, ki bodo imeli negativen PCR test oziroma potrdilo o cepljenju je stvar poslovne odločitve vsakega zasebnega nosilca dejavnosti, ko bo izvajanje nastanitvene dejavnosti spet mogoča, sicer pa bo ne glede na takšno izbiro svojih gostov najemodajalec moral upoštevati vse zdravstvene standarde, ki jih za gostinsko in nastanitveno dejavnost predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje v času epidemije,« razlagajo iz ministrstva.

»Iz vidika pristojnosti javnih služb nimamo pristojnosti nad poslovnimi odločitvami zasebnih nosilcev dejavnosti o tem, katere goste bodo sprejemali v svoje zasebne prostore in katere ne,« še dodajajo in svetujejo ljudem, ki oddajajo apartmaje izvajanje vseh po Nacionalnem inštitutu za javno zdravje predpisanih zdravstvenih standardov za nastanitve in skrb za čim boljše informiranje potrošnikov - gostov oziroma turistov o epidemioloških ukrepih za preprečevanje širjenja okužb, ki veljajo v Sloveniji.

»Le na ta način bomo skupaj pripomogli k čimprejšnji zajezitvi epidemije in bi s tem tudi povrnili zaupanje potrošnikov v varnost turističnih storitev pri ponudnikih v Sloveniji,« spodbujajo na ministrstvu.

Cepilni potni listi naj bi povečali mobilnost tudi v Sloveniji

Kot smo že poročali, tako na evropskem nivoju kot na nacionalnem nivoju tečejo aktivnosti vezane na pravno podlago za uveljavitev enotnega evropskega Digitalnega zelenega potrdila za spodbuditev čezmejne mobilnosti in prostega pretoka ljudi, kakor tudi za aktiviranje poslovnih dejavnosti vezanih na turizem na nacionalni ravni. Taka potrdila bi naj vsebovala potrdilo o cepljenju, potrdilo o negativnem PCR testu in potrdilo o preboleli bolezni covid. 

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo menijo, »da bo tak digitalni ali listinski dokument in predložitev potrdila o vsaj enem izmed naštetih zdravstvenih kriterijev, bistveno pripomogel k obiskanosti slovenskih turističnih destinacij in bolj sproščenemu uživanju v počitniških aktivnostih že v prihajajoči poletni turistični sezoni.«

Kljub temu, na ministrstvu poudarjajo, da »odloka o obveznem cepljenju ne bo, saj je cepljenje v Sloveniji prostovoljno in ne bo pogoj za pridobitev nacionalnega ali evropskega Zelenega potnega lista. Dovolj bo potrdilo o negativnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelosti bolezni covid.«

Kdaj se turistične dejavnosti odpirajo?

Nastanitvene kapacitete so trenutno zaprte in najem apartmajev trenutno v Sloveniji ni mogoč.

»Odprtje turističnih dejavnosti v Sloveniji bo omogočeno takrat, ko bodo epidemiološke razmere in s tem povezan semafor sproščanja gospodarskih in družbenih aktivnosti to dopuščale. Kako kmalu, je odvisno od vseh nas,« razlagajo iz ministrstva.

Starejše novice