Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 19.4.2021 14:54
Bližajo se prvomajski dopusti in mnogim že diši po morju. Zato smo preverili, pod kakšnimi pogoji si lahko privoščimo oddih na Hrvaškem.

Če ste med tistimi, ki razmišljate, da bi se za prvi maj odpravili na oddih na Hrvaško, morate izpolniti nekaj pogojev, ki vam bodo dopuščali brezskrbno dopustovanje. Kljub temu, da nam najnovejši ukrepi malo olajšujejo sam prehod meje, je še vedno dobro biti seznanjen z izjemami in ostalimi morebitnimi pogoji.

Ali so turistične nastanitve na Hrvaškem odprte?

Najprej je treba vedeti, da pretiranih težav z iskanjem hotelske sobe ali apartmaja, ne boste imeli.

Lastniki turističnih nastanitev te na Hrvaškem ponujajo brez omejitev.

Ponudniki turističnih nastanitev se morajo držati priporočil Hrvaškega inštituta za javno zdravje.

Zaradi epidemiološke situacije boste prej deležni večje izbire ponudbe, saj zaradi omejitev ob vstopu v državo, Hrvaškem turizmu, na pran prejšnjih let, kaže precej slabo.

Prav tako se med hrvaškimi regijami lahko gibljete neomejeno.

Spremenjene okoliščine dopustovanja pa se ne poznajo pri spremenjenih cenah, saj so te prepuščene trgu ter odločitvam posameznega ponudnika storitev, zato posebnih popustov zaradi epidemije ni pričakovati.

Vstop na Hrvaško

Po informacijah, pridobljenih s spletne strani turističnega informacijskega centra Hrvaške, lahko na Hrvaško vstopijo osebe, ki so prebolele covid-19 v zadnjih šestih mesecih in tiste, ki so bile cepljene z obema odmerkoma cepiva oziroma z enim - na primer za cepivo Johnson&Johnson, pri čemer je od zadnjega odmerka minilo vsaj 14 dni

Te osebe ne potrebujejo hitrega testa, saj zadošča zdravniško potrdilo o prebolelosti oziroma o opravljenem cepljenju.

Necepljene osebe in osebe, ki covida še niso prebolele, potrebujejo za vstop na Hrvaško negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Prav tako ne zadostuje zgolj SMS sporočilo, treba je predložiti zdravniško potrdilo, ki je lahko tudi v elektronski obliki. To potrdilo mora vsebovati podatke o potniku, o proizvajalcu hitrega ali PCR testa in podatke o zdravstveni ustanovi, ki je potrdilo izdala.

V primeru, da ostanemo na Hrvaškem dlje od deset dni, je treba do desetega dne od izdaje prvega hitrega testa, ponovno narediti test. 

Testi se ne izvajajo na mejah, zanje morajo potniki poskrbeti sami.

Lastniki nepremičnin lahko z negativnim hitrim testom opravijo pot v Hrvaško in nazaj, ki ne sme trajati več kot 48 ur. Ob vrnitvi po vzdrževalnih delih na nepremičnini negativni test torej ne sme biti starejši od treh dni.

Če obiščete družino, negativni test ne sme biti starejši od sedem dni

Možen pa je tudi ovinek okoli potrdil: Na Hrvaško se lahko odpravite tudi brez vseh dokazil. Na meji vam bo odrejena 10-dnevna karantena, vi pa na poti v svojo priljubljeno destinacijo v Dalmaciji opravite hitri test, katerega cena je približno 20 evrov. V primeru negativnega testa se vam karantena prekine. 

Testiranje na Hrvaškem

Kje se na Hrvaškem lahko testirate, lahko preverite na uradni spletni strani za natančne in preverjene informacije o koronavirusu Vlade Republike Hrvaške.

Cene se razlikujejo od centra do centra, v povprečju pa boste morali za PCR test na Hrvaškem odšteti 500 kun - 66 evrov, hitri antigenski test pa stane 150 kun - 20 evrov. Prevod v angleščino stane dodatnih 125 kun - 16,52 evrov.

Potovanje z otroki 

Otroci do 7 let, ki potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ne potrebujejo negativnega rezultata testa in samoizolacije, v kolikor imajo starši negativen PCR, hitri antigenski test ali potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

Starejše novice