Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 5.11.2021 21:42
Turistična zbornica za podaljšanje bonov do 15. aprila 2022.

Turistično gostinska zbornica Slovenije vladi predlaga podaljšanje možnosti unovčevanja lanskih turističnih bonov in letošnjih bonov 21 do 15. aprila prihodnje leto. Zaradi trenutne epidemiološke slike se namreč veliko gostov odloča za prestavitev rezervacij, je za STA pojasnil direktor zbornice Fedja Pobegajlo.

Neunovčenih še za prek 233 milijonov evrov vrednosti bonov

Na zbornici so svoje predloge za pomoč turistični panogi oblikovali na podlagi informacij s terena o poslovanju in stanju rezervacij za naprej. Predlagane ukrepe so že posredovali ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pobegajlo je potrdil, da je med predlogi podaljšanje možnosti unovčevanja obeh izdaj turističnih bonov do začetka velikonočnih praznikov v prihodnjem letu.

»Po podatkih Finančne uprave RS je bilo do 31. oktobra neunovčene 43 odstotkov vse vrednosti obeh izdaj bonov, kar pomeni prek 233 milijonov evrov. Vsaj del tega velikega zneska bi zelo pomagal turističnim družbam pri preživetju, saj je stanje rezervacij za obdobje prve tretjine naslednjega leta slabo,« je pojasnil.

Podaljšanje smiselno zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer

Na ta način bi tudi zagotovili pomoč gorskim centrom, v katerih nastanitveni obrati prejšnjo zimo niso smeli poslovati. Nenazadnje pa se zbornici zdi podaljšanje smiselno zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer v državi.

Veliko gostov se namreč odloča za prestavitev rezervacij, s podaljšanjem možnosti unovčevanja bonov pa bi jim omogočili uporabo v prvem delu leta 2022.

Imajo še več predlogov

Med ostalimi predlogi izpostavljajo še vprašanje razpisa za enkratni dodatek za turizem, ki naj bi pomagal podjetjem z največjim izpadom prihodkov, predlog nadaljevanja subvencioniranja letalskih linij, predlog uporabe skrajšanega delovnega časa in predlog povečanja sredstev za prodajno-marketinške aktivnosti Slovenske turistične organizacije.

»Upamo na čim hitrejši odgovor,« je še dodal Pobegajlo.

Da na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21, je še sredi oktobra zatrjeval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

»Šlo je za pomoč turističnemu gospodarstvu za lansko in letošnje leto,« je dejal takrat in izrazil pričakovanje, da bo večina upravičencev bone do konca leta izkoristila.

Epidemiološka situacija je bila sicer takrat še precej boljša od trenutne.

Bon 21 še možno podaljšati za šest mesecev

Prve turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije lani prinesel tretji protikoronski zakon, in sicer za polnoletne v vrednosti 200 evrov, za mladoletne pa v vrednosti 50 evrov. Skupna vrednost teh bonov znaša 356,86 milijona evrov. Mogoče jih je unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Tretji protikoronski zakon je sicer določil, da lahko vlada s sklepom veljavnost bonov podaljša največ za obdobje 12 mesecev. To je tudi že storila, nove možnosti enostavnega podaljšanja pa nima.

Boni 21 pa so prebivalcem Slovenije na voljo od 16. julija. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim v vednosti 50 evrov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov.

Glede teh bonov zakon določa, da lahko vlada njihovo veljavnost s sklepom podaljša za obdobje do šestih mesecev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice