Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Čet, 20.10.2022 07:00
Preverili smo, ali so smučišča pripravljena na zapiranje v primeru zaostritve energetske krize.

V primeru redukcije bi bila slovenska smučišča primorana ugasniti svoje žičniške naprave in posledično zapreti bele strmine, kar bi tako za smučišča kot tudi turizem predstavljalo velik izpad prihodka. 

»Pozimi so recimo velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bi vlada prepovedala obratovanje žičničarjem. Tako ne bi smučali tistih nekaj koncev tedna, bi pa zato lahko vzdrževali vse ključne dejavnosti v državi, med katere sodi tudi ogrevanje ljudi,« je pred dobrima dvema tednoma dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Ob ogorčenju žičničarjev na morebitno zapiranje sta predsednik vlade Robert Golob in minister Kumer takrat poskušala nekoliko pomiriti situacijo z besedami, da je bila izjava vzeta iz konteksta in za zdaj tako drastičnega ukrepa še ne nameravajo sprejeti.

A dejstvo ostaja: Ukrep zoper zapiranja smučišč je ob potencialno hujšem poslabšanju energetske situacije še vedno na vladni mizi in ob tem za mnoge upravičen strah pred scenarijem, ki bi ga tak ukrep utegnil prinesti.

Poraba energije smučišča enaka porabi manjše vasice

Spomnimo: Smučišča so bila že med epidemijo koronavirusa med bolj prizadetimi. Takrat so bila zelo dolgo najprej popolnoma zaprta, nato pa je uporaba žičniških naprav bila dovoljena zgolj smučarjem iz iste regije, in to le tistim, ki so predložili negativni test na koronavirus.

Ob opozorilu slovenskih žičničarjev na multiplikativne učinke, ki bi jih zaprta smučišča prinesla to sezono, pa mnogi menijo, da bi z zapiranji smučišč zares prihranili le toliko energije, kot je poraba energije ene manjše vasice. Torej, ne zares veliko. 

Na vprašanje, ali smučišča računajo, da bodo zimsko sezono nemoteno obratovala in ali v svojem rokavu skrivajo kakšen plan B v primeru zaprtja, pa na vprašanja uredništva glavna slovenska smučišča enotno odgovarjajo: Ostajamo odprti!

Foto: foto Bobo

Priprave na sezono po načrtih

Na priljubljenem smučišču Vogel izpostavljajo, da zapiranja v sklopu varčevanja z energijo ne pričakujejo. Dodajajo, da se sami umetnega zasneževanja smučišča, ki je velik porabnik energije, nikoli ne poslužujejo, zaradi česar imajo energetske stroške, bolj kot ne, le na področjih vzdrževanja in dela. 

S smučišča Krvavec, ki se nahaja na obrobju Kamniško-Savinjskih Alp, prav tako sporočajo, da svoja vrata - oziroma kabinsko žičnico - puščajo normalno odprta.

»Ostajamo normalno odprti celo zimo in se bomo potrudili, da bo tako tudi ostalo. Svojim obiskovalcem bomo poskusili ponuditi zimsko sezono, kot so je vajeni,« so za Ljubljanainfo dejali iz RTC Krvavec.

Odločitvi o normalnem obratovanju in pričakovanjih, da bo tako tudi ostalo celo sezono, se pridružujeta tudi smučišči Pohorje in Rogla, od koder tudi javljajo, da se po načrtih pripravljajo na zimsko sezono.

O normalno pričakovani sezoni pa že pričajo tudi predprodaje sezonski kart, ki so na večini smučišč že na voljo za nakup vsem navdušencem zimskih športov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice