FOTO: Facebook Ljubljana Airport
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 28.4.2021 14:21
Gradnja novega potniškega terminala na ljubljanskem letališču je v sklepni fazi.

Kot smo že poročali, je gradnja novega potniškega terminala na ljubljanskem letališču je v sklepni fazi.

Prve potnike bodo v njem sprejeli že julija. 

Je nov potniški terminal nujen?

Nov potniški terminal je prioriteta razvoja Letališča Ljubljana, saj je obstoječi objekt ob normalnem prometu predstavljal ozko grlo predvsem pri prijavi na let, v sortirnici in pri prevzemu prtljage. Čeprav bi ob obstoječem zmanjšanem prometu prostorsko najverjetneje zadostoval obstoječi terminal, je vodstvo Fraporta Slovenija skupaj z lastniki sprejelo odločitev, da z gradnjo novega potniškega terminala, investicijo v vrednosti več kot 20 milijonov evrov, nadaljuje. 

Zaradi dotrajanosti je v stari potniški stavbi težavno zagotavljati ustrezen standard za sprejem in odpravo sodobnih letalskih potnikov. 

»Projekt predstavlja strateško investicijo, ki je ključna za dolgoročni razvoj in prihodnost letališča. Poleg tega družba investicijo v novi terminal razume kot dolgoročno naložbo, ki ji bo v prihodnosti pomagala do hitrejšega okrevanja od trenutne situacije,« za Ljubljanainfo povedo iz Fraporta Slovenija.

Z novim potniškim terminalom, do višjega standarda samega letališča

Nov objekt bo ponudil večjo zmogljivost, izboljšal standard za potnike, uporabnike in zaposlene. 

Obstoječemu terminalu bo dodano 10.000 kvadratnih metrov novih površin, vključno z novo odhodno halo, 14 prijavnimi okenci - skupaj z obstoječim terminalom jih bo 22, petimi linijami za varnostne preglede, dvema trakovoma za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, veliko brezcarinsko trgovino in novim poslovnim salonom ter tudi s prenovljeno gostinsko ponudbo in promocijskimi površinami.

Zmogljivost bo s 500 povečana na 1.250 potnikov na uro.

Novi terminal bo s povezovalnim hodnikom funkcionalno povezan z obstoječimi površinami. Neposredno ob terminalu bodo urejeni novo avtobusno postajališče, parkirne površine in park. 

Terminal, ki so ga arhitekturno zasnovali v biroju Plan B, bo sodoben, zračen prostor z veliko steklenimi odprtimi površinami, ki bodo odpirale čudovite poglede na letališko stezo in Julijske Alpe na eni ter na Kamniško-Savinjske Alpe na drugi strani. Nova podoba bo strnjena v minimalističen objekt z edinstvenim lokalnim pridihom, v katerem se bodo kombinirali vidni betoni, steklo, kovina in lesene obloge. 

Starejše novice