oglasniprispevek1
Sre, 2.8.2023 11:26
Alu platišča so več kot le avtomobilski dodatki, saj so ključna za varnost in zmogljivost vozila. Zaradi svoje lahkosti in izredne trpežnosti izboljšujejo upravljanje, porabo goriva in pospešek, ob tem pa tudi dopolnjujejo celotno estetiko vozila.

V izogib raznim poškodbam in obrabi, ki bi lahko vplivala na zmogljivost in varnost vozila, pa alu platišča zahtevajo ustrezno vzdrževanje in čiščenje. 

Čeravno so v avtomobilski industriji zaradi trdnosti in dostopnosti zelo popularna jeklena platišča, že vrsto let narašča tudi priljubljenost aluminijastih platišč. 

Glavni razlog je v tem, da so alu platišča bistveno lažja od jeklenih. Zmanjšanje teže pa vodi v izboljšano učinkovitost goriva, hitrejši pospešek in boljše upravljanje vozila.

Vendar pa niso bili le izboljšani rezultati vožnje tisti, ki so spodbudili njihovo uporabo. Pomembno vlogo je igrala tudi njihova estetska privlačnost. Aluminij se lahko vliva v različne zapletene in vpadljive oblike, kar lastnikom avtomobilov omogoča estetsko dovršen videz vozila.  

Še tako dober material pa seveda potrebuje tudi ustrezno vzdrževanje. Kako lahko vaša platišča preverjate in vzdržujete sami, razkrivamo v nadaljevanju. 

Vaša platišča pod mikroskopom - praktični nasveti za preverjanje stanja 

Ko govorimo o vzdrževanju alu platišč, ni govora le o ohranjanju čistoče in sijaja, pač pa predvsem o rednih pregledih, s katerimi lahko odkrijemo morebitne težave in jih  saniramo. 

Še več pozornosti potrebujejo zlasti rabljena platišča, saj lahko s sabo prinesejo nabor izzivov, med njimi tudi skrite znake poškodb. Vsekakor pa so rabljena platišča optimalna izbira za tiste, ki iščejo cenovno ugodno možnost, in s pravilno nego lahko ohranijo dober videz ter zagotavljajo optimalno delovanje. 

Na srečo lahko osnovno preverjanje stanja alu platišč vašega vozila opravite kar sami, za kar potrebujete le dobro oko in nekaj znanja o tem, na kaj morate biti pozorni.

Za začetek vam svetujemo, da platišča temeljito pregledate in se osredotočite na morebitne znake obrabe ter poškodb, kot so:

  • korozija - aluminij je odporen na rjavenje, vendar lahko korodira. Poiščite bele ali sive lise, ki bi lahko nakazovale na korozijo,
  • vdolbine in upogibi - pojavijo se lahko po udarcu v robnik. Medtem ko manjše vdolbine morda ne vplivajo na funkcionalnost platišča, lahko večje povzročijo težave, kot so poškodbe pnevmatik ali nestabilno vožnjo,
  • praske - običajno jih povzroča drsenje platišč ob robniku,
  • obraba - če vaša platišča izgledajo obrabljena, je morda čas, da razmislite o njihovi obnovi ali zamenjavi.

Če na oko morda kakšnih odstopanj ne zaznate, v pregled vključite tudi roke in z njimi potujte po robovih platišč. Lahko, da boste šele tako zaznali kakšne nepravilnosti (izbokline, vdolbine, hrapave točke), ki nakazujejo na poškodbe. 

Učinkovite strategije za čiščenje 

Del optimalnega vzdrževanja je vsekakor tudi redno čiščenje, saj s tem ne samo, da ohranjamo sijaj alu platišč, ampak tudi preprečujemo poškodbe zaradi umazanije, prahu in cestne soli. 

Čiščenje alu platišč pa je postopek, ki se začne s skrbno izbiro pravih čistilnih izdelkov in konča z previdnimi tehnikami čiščenja. 

Pred čiščenjem

Pred čiščenjem je priporočljivo, da platišča odstranite z vozila, saj bo na ta način mogoče bolj temeljito čiščenje. Če jih ni mogoče odstraniti, jih lahko še vedno ustrezno očistite, medtem ko so pritrjene.

Nato je izredno pomembno, da izberete ustrezna čistilna sredstva. Ker je aluminij razmeroma mehka kovina, ga lahko agresivne kemikalije ali abrazivna sredstva zlahka opraskajo ali poškodujejo. Zato se vedno odločite za čistilna sredstva, ki so  posebej zasnovana za alu platišča

Izogibajte se uporabi gospodinjskih čistil, kot sta soda bikarbona ali kis, saj bi za aluminij lahko bila preveč agresivna. Za čiščenje uporabite krpo iz mikrovlaken ali mehko ščetko za čiščenje.

Postopek čiščenja

  1. Splaknite platišča (začnite tako, da jih splaknete z vodo in s tem odstranite manjšo umazanijo in nečistoče)
  2. Nanesite čistilno sredstvo (razpršite ga enakomerno po platišču. Poskrbite, da pokrijete vsa območja, vključno z vdolbinami in med kraki. Pustite, da čistilo nekaj minut deluje in razgradi nečistoče)
  3. Drgnjenje (z mehko ščetko ali krpo iz mikrovlaken platišča nežno drgnite. Posebno pozornost namenite močno umazanim območjem)
  4. Izplaknite in posušite (platišča temeljito splaknite in jih nato posušite s čisto, mehko krpo)
  5. Nanesite zaščitni premaz (za sijoč zaključek in zaščito uporabite zaščitni vosek ali premaz za platišča in tako zagotovite zaščitno plast pred umazanijo in prahom).

Z rednim čiščenjem bodo vaša alu platišča vedno videti sijoča in vzdrževana, hkrati pa boste s tem prispevali k njihovi daljši življenjski dobi. 

Dolgotrajna neustrezna nega ali celo zanemarjanje čiščenja lahko privedeta do poškodb, ki jih je težko ali celo nemogoče popraviti. Takšne poškodbe lahko zmanjšajo varnost vašega vozila in zahtevajo strokovno popravilo platišč.

Ustrezno vzdrževanje je zlasti pomembno, če imate na vozilu rabljena platišča, ki imajo za sabo že kar nekaj prevoženih kilometrov. 

Zato ne glede na to, ali so vaša platišča nova ali rabljena, vam priporočamo pravilno pregledovanje, nego in čiščenje, da bodo lahko še dolgo krasila vašega jeklenega konjička. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice