Foto: Pixabay
Koronakriza je povzročila propad mnogih podjetij in veliko odpuščanj, kljub temu pa je nekaterim posel zacvetel. Slednje se je zgodilo proizvodnim podjetjem avtodomov Adrii in Robeti, po prepričanju nekaterih zaradi pospešene prodaje v tujino.

Koronakriza je razočarala mnoge ljubitelje potovanj in jih za nekaj časa skoraj popolnoma priklenila na domač fotelj. Veliko jih je alternativo našlo v avtodomih. Povečano povpraševanje po prodaji teh je v zadnjem obdobju Adrii Mobil dalo ponovni zagon, poroča Preverjeno!. Zaradi povečanja naročil so zaposlili 150 novih delavcev in uvedli drugo izmeno v proizvodnji predelanih kombijev.

Proizvodnja avtodomov se je drastično povečala

Pri podjetju Robeta d.o.o., ki prav tako proizvaja avtodome, so nam potrdili, da so se v času korona krize, še posebej takoj po zaključku prvega vala konec meseca aprila 2020, povpraševanja in naročila avtodomov resnično drastično povečala.

"Glede na odziv kupcev in naših trgovcev po celi Evropi, gre slednje pripisati predvsem težnji bodočih lastnikov avtodomov po socialni distanci in novemu načinu prilagajanja na trenutno covid-19 situacijo. Vse več oseb želi pri potovanjih biti neodvisnih in se sami odločati o socializaciji," pojasnjuje Igor Pirtovšek iz podjetja Robeta. 

Ravno to pa avtodom omogoča - da so lahko potniki individualni, tako v vozilu kot na svoji parceli nekje v kampu.

Pri Robeti ugotavljajo, da je zaradi koronakrize povpraševanje skočilo za kar 50 odstotkov in se trenutno enote prodajajo brez kakršnega koli potrebnega marketinškega aganžmana. Robeta bo v letu 2020 proizvedla 250 vozil, modelno leto 2021 pa je že popolnoma razprodano.

"Trenutno z aktualnimi naročili polnimo proizvodnjo za mesec november 2021. In trend povpraševanja še vedno narašča," dodaja Pirtovšek.

Kako pa je z najemom?

Polona Stipič iz avtocentra Stipič, kjer oddajajo avtodome, nam je povedala, da je povpraševanje po najemu pričakovano padlo, delno tudi zato, ker so izgubili krompirjeve počitnice, vendar že dobivajo povpraševanja za najem avtodomov v času zimskih počitnic.

Pravi, da je kljub situaciji pri ljudeh čutiti optimizem glede potovanj, saj razmišljajo, kako in s kom bodo šli ter seveda, da bo potovanje varno.

Dejstvo je tudi, da trend prodaje avtodomov vseskozi raste in da se je celotni Evropi povečal trg za prodajo, proizvajalci pa imajo polne proizvodnje, je še prepričana Stipičeva.

Je prodaja narasla zaradi tujih odjemalcev?

Malo manj optimistični pa so pri Odasi d.o.o., kjer prav tako nudijo najem avtodomov. Zaupali so nam, da je od septembra najem teh močno padel in da niso oddali avtodoma že več kot mesec dni. Pravijo, da jim stranke zaupajo, da se daljših potovanj v tuje države v teh časih bojijo, saj se stanje nenehno spreminja. Promet pa po njihovih besedah sploh ni primerljiv z lansko sezono.

Se pa strinjajo, da se je prodaja avtodomov toliko povečala. Ta velik preskok pripisujejo znižanju DDV v Nemčiji, saj je večina odjemalcev slovenskih podjetij iz tujine, med drugim tudi iz Nemčije. 

Spomnimo, Nemčija je v želji po pospešitvi potrošnje v času koronske krize 1. julija 2020 za pol leta znižala stopnji davka na dodano vrednost: splošno z 19 na 16 odstotkov, znižano pa s sedem na pet odstotkov. 

 

Starejše novice