Ljubljanainfo
Sre, 24.3.2021 12:15
Epidemiološke razmere se slabšajo tako v Sloveniji kot po svetu, med regijami pa le še Posavska izpolnjuje pogoje za rumeno fazo.

Eva Grilc, epidemiologinja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je na vladni novinarski konferenci spregovorila o negativnem trendu novih okužb, hospitalizacij in celo smrti. 

V desetem tednu letošnjega leta je kar dvajset držav Evropske unije poročalo o povečani pojavnosti koronavirusa, petnajst držav je poročalo o povečani hospitalizaciji in osem držav o povečani smrti med obolelimi za koronavirusom. 

Skupno število primerov je kar 120 milijonov, smrti pa 2,6 milijona. Situacija je spremenljiva, številke in trendi se spreminjajo iz tedna v teden.

PREBERITE ŠE:

V Sloveniji in po Evropski uniji se je poslabšala tudi 14-dnevna incidenca. Na sto tisoč prebivalcev je 14-dnevna incidenca primerov v Sloveniji 489, evropsko povprečje je 381,58

Posebno slabo epidemiološko sliko imajo na Češkem, kjer je incidenca 1218,33, v Estoniji, kjer je incidenca 1464,13 in na Madžarskem, kjer je incidenca 934,24.

Največ okužb se prenaša doma

Zabeležili so, da se največ okužb prenaša doma, v skupnih gospodinjstvih, tudi na delovnih mestih

Po novih okužbah najbolj izstopata starostni skupini od 35 do 44 let in od 45 do 54 let. 

Domovi za starejše pa prikazujejo pozitiven trend, saj se je tam tedensko število potrjenih primerov strmo spuščalo navzdol. V zadnjem tednu sicer opažajo manjši porast. 

Stanje med predšolskimi otroki najbolj stabilno

Okužbe pa nekoliko naraščajo tudi v izobraževalnih inštitucijah. Okužbe naraščajo predvsem v osnovnih in srednjih šolah. V osnovnih šolah oboleva predvsem tretja triada

Številke okuženih so se povišale tudi med pedagoškim kadrom, a predvsem v osnovnih šolah. 

Pri tem Eva Grilc poudarja, da šole niso gonilo okužb, prenosi so lahko le splet situacij. Pove, da se šole trudijo, da se držijo ukrepov. 

Cepljeni šolniki se pa zaenkrat ne testirajo, saj je oseba, ki je cepljena opravičena rednih testiranj tri mesece. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice