Ljubljanainfo
Pon, 22.3.2021 10:32
Svetovni dan voda obeležujemo na podlagi pobude, nastale v letu 1992 na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru, prvič pa smo ga v svetovnem merilu s sklepom Generalne skupščine OZN obeležili leta 1993.

Ravno leta 1993 so v podjetju ROTO razvili že tretjo generacijo zbiralnikov deževnice in drugo generacijo rezervoarjev za odpadno vodo iz polietilena. Zaposleni v podjetju ROTO so začeli osveščati javnost o pomenu varčevanja s pitno vodo in preprečevanju onasneževanja okolja z odpadno vodo, predvsem v šolah in okoljevarsvenih dogodkih.

 

Pomen in vrednotenje vode

Letošnja nosilna tema svetovnega dneva voda je namenjena ozaveščanju o globalni vodni krizi in pomanjkanju čiste vode ter zavedanju, kaj nam voda pomeni, kako je pomembna za vsakega posameznika in lokalno okolje. 

Vrednost vode je veliko večja, kot njena cena, zato nas letošnja tema nagovarja k razmišljanju o tem, kaj nam voda pomeni ter krepi zavedanje o tem, kako pomembna je voda za dom, družinsko življenje, za preživetje, za počutje ljudi in na splošno za okolje ter njegovo ohranjanje.

Uporabniki velikokrat dojemamo oskrbo s pitno vodo kot samoumevno, kar pa se spremeni, ko vode zmanjka.

Pomembno zbiranje deževnice

Zato je smiselno, da zberemo deževnico, ki jo lahko uporabljamo za sanitarno vodo, za zalivanje ali z ustrezno filtracijo tudi za pitje in kuhanje.

Z vodo je treba skrbno ravnati v vseh delih vodnega kroga: od črpanja sladke vode, njene predhodne obdelave, oskrbovanja, uporabe, zbiranja in nadaljnje obdelave do uporabe prečiščene vode in njenega izpusta v okolje, ponovnega črpanja in začetka novega vodnega kroga.

Slovenski proizvajalec ROTO ponuja profesionalne rešitve za zbiranje deževnice, shranjevanje pitne izvirske vode ter sisteme za čiščenje odpadne vode.

ROTO ponuja tudi sisteme za 100 odstotno samooskrbo vode v zasebnih in poslovnih objektih.

Več informacij najdete na spletni strani rotoECO

ROTO pa vam ob letošnjem svetovnem dnevu voda podarja 22 odstotni popust za zbiralnike deževnice in čistilne naprave.

Slovenija je razmeroma bogata z vodnimi viri in se po količini uvršča med z vodo razmeroma bogate držav.

Slovensko ozemlje pripada z 81 odstotki vodozbirnemu območju Črnega morja in z 19 % vodozbirnemu območju Jadranskega morja.

V katastru voda je zabeleženih 7000 izvirov. V alpskem svetu jih je dovolj, na krasu pa je le nekaj izdatnejših izvirov.

Za oskrbo s pitno vodo se uporabljajo predvsem podzemne vode, pri čemer je precejšnja poraba vode iz izvirov. 

Starejše novice