Protesti, ki se odvijajo na Poljskem proti odločitvi ustavnega sodišča, ki je prejšnji četrtek presodilo, da splav ne bo mogoč niti, če gre za deformacijo zarodka, se nadaljujejo tudi po spletu in so postali globalni.

Sylwia Czułnowska je Poljakinja, ki je ustvarila okvir, s katerim lahko posodobite svojo Facebook profilno sliko v podporo protestnikom, na njem pa piše: »svoboda samostojnega odločanja« in »solidarnost do Poljakinj.« V podporo protestnikom si je profilno sliko zamenjalo veliko Slovenk, med njimi tudi Ula Furlan in Pia Zemljič.

Spomnimo, prejšnji četrtek je poljsko ustavno sodišče presodilo, da je sedanja zakonodaja, ki dovoljuje splav v primeru deformacij zarodka, neskladna z ustavo. Splav bo tako mogoč le še v primeru posilstva ali incesta ter ogroženosti življenja matere, poroča STA.

Na Poljskem je pravica do umetne prekinitve nosečnosti že zdaj zelo omejena, letno je uradno splavilo okoli 2000 žensk, je bilo pa zato veliko splavov narejenih na črno ali v tujini (letno skupaj 200.000).

Starejše novice