Slika je simbolična.
STA
Sob, 20.1.2024 13:37
V povezavi s covidom-19 je decembra lani umrlo skoraj 10.000 ljudi, so prejšnji teden sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Ob tem so v Svetovni zdravstveni organizaciji posvarili, da novi koronavirus ostaja grožnja, čeprav nanj nismo več zelo pozorni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zdravstvena organizacija je opazila porast števila okužb v prejšnjem mesecu, kar je predvsem posledica druženj med prazniki.

»Čeprav covid-19 ni več svetovni zdravstveni problem, virus še vedno kroži, se spreminja in ubija,« je dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Decembra so zabeležili še 42 odstotkov več hospitalizacij zaradi covida-19 in 62-odstoten porast sprejemov na intenzivne oddelke v primerjavi z novembrom. So pa pri organizaciji opozorili, da podatki temeljijo le na informacijah iz manj kot 50 držav, pretežno evropskih in ameriških.

Kljub temu so prepričani, da poraste beležijo tudi v drugih državah, ki ne zbirajo podatkov. Zato so pozvali k preventivnim ukrepom za zaščito pred okužbo.

Tedros je bo tem še pozval vlade, naj spremljajo pojavnost virusa in zagotavljajo testiranja, zdravljenje in cepiva.

Starejše novice