Foto: Pixabay
Kljub vsakoletnemu ozaveščanju o uporabi pirotehničnih izdelkov se še vedno dogajajo nesreče, ki terjajo trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Policisti pozivajo vse, naj ne uporabljajo prepovedanih pirotehničnih izdelkov.

Poleg tega odsvetujejo tudi uporabo dovoljene pirotehnike, ki jo kljub trenutni prepovedi prodaje policisti občasno še vedno zaznajo na terenu.

Še posebej nevarno je predelovanje pirotehničnih izdelkov z namenom večjega učinka, njihova uporaba v drugih predmetih in uporaba doma izdelanih pirotehničnih sredstev.

Letos je odpovedan tudi ognjemet v Ljubljani.

Poškodbe zaradi pirotehnike

Poškodbe zaradi pirotehnike so različne, od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, do žal zelo pogosto precej hudih poškodb z obsežnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami, kot so poškodbe rok, oči in obraza.

Žal so poškodbe najbolj pogoste prav pri mladih ljudeh, ki se nato celo življenje spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami, ki predstavljajo breme tudi za njihove družine.

Pokov se bojijo tudi živali

Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. To velja tako za domače kot tudi za divje živali. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim.

Nepravilna ali objestna uporaba pirotehnike pa ni nevarna zgolj za uporabnika in mimoidoče, temveč pogosto povzroča škodo na bližnjih objektih.

[PRAZNIKI BREZ POKANJA 🙏] Iskra v srcu 💙 je svetlejša od vsakega ognjemeta! Zdravniki, gasilci in policisti pozivamo: Bodi zvezda. Pomisli na druge. Ne meči petard! Več na 👉 http://bit.ly/3msENgt

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Nedelja, 27. december 2020

V prazničnem času se tako pogosto poveča število požarov, saj posamezniki petarde ali druge pirotehnične izdelke mečejo v koše za smeti in zabojnike, da bi dosegli močan pok.

Takšno početje je izjemno nevarno, saj se požar lahko hitro razširi tudi na parkirane avtomobile ali stanovanjske zgradbe, ki so v bližini. Lahko se zgodi, da se ponesrečijo tudi ognjemeti, ki namesto v zraku končajo v bližnjem objektu.

Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, obremeni zdravstvene delavce

Zaradi epidemije covida-19 so zdravniki v zadnjih mesecih izjemno obremenjeni. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, pa obremeni zdravstvene delavce, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela, enako veljka za gasilce, ki imajo delo zaradi nepotrebnih požarov.

"Preden se torej odločite, da bi si tudi letos s pokanjem in ognjemeti popestrili praznike, pomislite na morebitne posledice in vse tiste, ki bi jim to lahko predstavljalo stres, breme ali celo nevarnost," pozivajo policisti.

Naš svet in prehod v leto 2021 lahko razsvetlimo tudi brez uporabe pirotehnike.

Starejše novice