Neki novi mulci: Bojan Cvjetićanin, Matic Kovačič, Jan Peteh, Martin Jurkovič in Kris Guštin.
Ustvarjeno dne
Pet, 26.6.2020 13:40
Dvomesečni »full stop« jim je omogočil, da so še malo pilili nov album

»Tudi drugi nastop v Cvetličarni je bil skoraj razprodan, nakar smo oba prestavili z aprila na oktober in čeprav je bila na voljo opcija vračila kart, se zanjo ni nihče odločil,« razlaga kitarist Kris Guštin. »To kaže, da interes publike ostaja.«

Joker Out so mladi bend z zrelim odnosom do dela. Vseh pet članov šteje dvajset, enaindvajset let, končna postava pa ima korenine v različnih osnovnošolskih in srednješolskih bendih, v katerih so igrali. Pevec Bojan Cvijetićanin je na odru simpatično samozavesten, gobezdav (mnogi se ga spomnite kot sovoditelja Eme Freš, nacionalniknega predevrovizijskega projekta za mlade glasbenike) in markanten frontman. Eden od dveh kitaristov prihaja iz glasbene družine, Kris je sin Mihe Guština Guštija, nekdanjega člana Big Foot Mame in uspešnega solističnega avtorja. Mlada publika jih obožuje in njihovi profesionalno posneti spoti na YouTube redno presegajo 200.000 ogledov. Vmes so zmagali na Špil ligi v organizaciji Kina Šiška in so skupaj z MRFY, Koala Voice, Lumberjack in še kom, najbolj opazni predstavniki svežih moči na domači sceni. So tako mladi, da si celo njihove prve sramežljive korake lahko ogledate na netu: celo prvi nastop pri dvanajstih, ko trije člani igrajo za sosede na tradicionalnem pikniku v ulici.

Danes polnijo klube in punce sestavljajo večino publike. »Bil sem šokiran, ko so pred dvema letoma napolnili Prulček, ki je bil poln punc in odzadaj nekaj staršev. Punce so vedele vsa besedila, čeprav so do takrat izdali le eno skladbo,« z navdušenjem pripoveduje Krisov oče Miha. »Pozor starši, zaprite hčerke,« ponosno zaključi skozi smeh. Pred dnevi so prejeli zlato piščal za novince leta.

Joker Out

Vaš urnik je marca deloval precej natrpano: izid singla Vem, da greš, izid prvenca Umazane misli, dva velika koncerta v Cvetličarni, cel kup promocije in cel kup poletnih nastopov, za piko na i pa še izpiti na faksu. Nato smo trčili v zid in življenje se je za dva meseca ustavilo.

Ta nepričakovana pavza nam je zares prišla prav, saj smo lahko smo zadihali in zdaj lahko album končamo tako, kot smo si ga zamislili. Glede na vse obveznosti nam to v normalnih okoliščinah mogoče sploh ne bi uspelo. Vsi smo študenti in po izpitih gremo po izpitih na Dolenjsko z Žaretom (Pakom, producentom, op.a.) v studio pilit zadnje finese.

Koliko ima Žare, ki podpisuje tudi produkcijo za Guštija (in mnoge druge slovenske izvajalce) vpliva na končni formo skladb?

Mi mu nismo prinesli akustičnih komadov, temveč smo jih prinesli v bendovski formi. Ne bom trdil, da je najplivnejši del, vsekakor pa je pomemben in brez njega bi zveneli drugače. Bojim se, da ne tako dobro. (smeh)

Zdi se, da noben intervju ne mine brez omembe očeta Guštija. Koliko vpliva ima na vaš glasbeni izraz? Verjetno se doma pogovarjate o bendu.

Preko očeta smo spoznali Big Foo Mamo, Siddharto, Dan D in ostale slovenske bende, ki so nas zelo prijazno sprejeli in povabili za predskupino na koncerte. Glede tega smo bili privilegirani in smo veseli. Seveda ga vprašam za mnenje, a pravi da smo zelo zelo samosvoj bend. Več ga poslušamo glede glasbe kot glede posla. (smeh)

Mama Chantal je delala na založbi Dallas. Pri kom boste izdali album?

Album izide v samozaložbi. Mogoče bomo dali ploščo v distribucijo založbi samo zato, da ga lahko nekdo kupi na Petrolu. Sicer pa založbe ne rabiš, CD lahko sam natisneš in na predvajalne platforme lahko greš sam. Trenutno pogoji pri slovenskih založbah so zelo neugodni, lastijo si avtorske pravice, kar niti ni tako sporno, bolj moteče je, da si jemljejo odstotek prihodka od koncertov, prodanih majčk ali kap in da imaš stroge pogoje glede izdaje napr. treh albumov v petih letih, pravice za vse trge pa imajo izključno oni. Bili smo na pogovorih z večino domačih založb in smo se na koncu odločili, da ostanemo neodvisni.

Se pravi, da je vse povezano z bendom upravljano »znotraj domače hiše«?

Imamo menedžment, ki ga sami upravljamo, svojega booking managerja za urejanje koncertov, človeka, ki nam snema spote in je vizualni producent, ter nekoga, ki skrbi za PR.

Plošča izide septembra?

Album izide septembra, sprva smo ciljali na 1. september, na prvi šolski dan, zdaj pa načrtujemo za takrat izid singla, album pa dva tedna pozneje. Naslov albuma je Umazane misli, kar bo tudi naslov singla.

Kako bi jo opisal?

Shaggadelic in seksi.

In na voljo bo v digitalni obliki, na vinilu in kot CD?

Za vinil še ne vemo. CDji pa so postali »luksuzna roba«, ki jo izdaš v 200-300 izvodih, ki se jih nekaj proda, nekaj razdeli, vsekakor pa gremo na predvajalne platforme, kar bo bil naš doprinos k temu načinu konzumacije glasbe, ki pri nas ni razširjen. Prijatelj iz glasbenih voda mi je razlagal, da je Slovenija v nekem vmesnem obodbju: CDjev ne kupujemo, na predvajalnih platformah pa se posluša ca. 10 % glasbe, še največ se posluša preko YouTube.

Kje je odziv občinstva najboljši?

Ljubljana je naš domači teren, kjer smo imeli nore odzive. Sicer pa Primorska in Štajerska, kjer je vedno odličen odziv. Torej čisto na sredini in na robovih Slovenije.

Imate razdelan plan za naslednji dve, tri leta?

Mogoče ne tako dolgo, do naslednjega leta pa ga imamo. Ideja je bila, da ne nastopamo pred Cvetličarno, da si nas ljudje zaželijo slišati, nato pa da koncertu sledi še turneja po Sloveniji. Zdaj se je vse prestavilo za najmanj pol leta, torej bi nastopali do naslednjega poletja, nato pa si vzamemo pavzo za pisanje novega materiala. Torej bi druga plošča prišla 2022.

Za konec: kaj je najboljši nasvet, ki vam ga je dal Gušti?

Naj se ne skregamo, saj nas čez deset, dvajset let čaka res lepa prihodnost. In to, da se bend največkrat razide, če si člani med seboj 'kradejo' punce.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice