Policijska uprava Ljubljana nam je sporočila, da je bilo do julija letos skupno povzročenih deset nesreč z električnimi skiroji.

Od tega jih je med vsemi udeleženci sedem oseb odneslo z lažjimi telesnimi poškodbami in trije brez poškodb. Med desetimi nesrečami je bilo šest povzročiteljev uporabnikov e-skiroja, pet izmed njih jih je odneslo z lažjimi telesnimi poškodbami in eden brez poškodb. Pravijo še, da so najpogostejši vzroki za nesreče podobni kot pri kolesarjih in sicer neprilagojena hitrost, napačna stran vožnje, neupoštevanje znaka rdeče luči in nedovoljena uporaba prometnih površin.

Poškodbe zaradi skirojev

Iz UKC Ljubljana pa so nam sporočili, da ne razlikujejo med nesrečami z električnimi in navadnimi skiroji, tako so do vključno 30. junija zabeležili 224 poškodovanih pri padcih s skirojem. Najpogostejše poškodbe so površinske poškodbe glave, zlomi spodnjega dela koželjnice, udarnine kolena, komolca in drugih delov zapestja. Postavili so več kot 300 diagnoz, so še povedali.

Električni skiroji so čedalje bolj priljubljeni po Ljubljani, število uporabnikov narašča, s tem pa narašča tudi število nesreč. V Sloveniji je vožnja z električnim skirojem uradno prepovedana, globe za uporabo v cestnem prometu znašajo tudi do 500€. Vendar pa zakonodaje, ki bi urejala področje električnih skirojev še vedno nimamo.

Novosti v zakonu o cestnem prometu

Obetajo se novosti iz predloga novega zakona o cestnem prometu, ki ga pripravljajo na infrastrukturnem ministrstvu. Končno naj bi uredili tudi uporabo priljubljenih električnih skirojev. Otroci, mlajši od 14 let, jih ne bodo smeli voziti. Povišale se bodo tudi globe. Za telefoniranje med vožnjo električnega skiroja naj bi namesto 120 plačali 250 evrov in prejeli tri kazenske točke.

Električni skiro lahko doseže tudi do 25 km/h, je skorajda neslišen, nekateri uporabniki pa se vozijo s čelado, drugi brez. Za vožnjo uporabljajo tako ceste, kot pločnike, kolesarske steze in cone za pešce, s tem pa ne ogrožajo le sebe, pač pa tudi mimoidoče. Policija ravno zaradi neurejene zakonodaje posebne pozornosti voznikom električnih skirojev zaenkrat še ne namenja.

Starejše novice