Foto: Marko Delbello Ocepek
Na Letnem telovadišču Ilirija je od četrtka do sobote potekal štiridnevni festival plesnoelektronske glasbe Smile. V trenutnih razmerah in ob ukrepih NIJZ proti širjenju koronavirusa je to letos edini festival ne samo v Sloveniji temveč tudi širše.

"To je boljše kot kakršnakoli virtualna resničnost, zoom, twitch in drugi nastopi didžejev po spletu - absolutno najboljši približek običajnim festivalom, kar sem jih doživel v času korone!"

To je bil prvi navdušen odziv mladega Nizozemca Maurica Westa po zaključku uvodnega večera edinega večnedvnega velikega elektronskega festivala v Sloveniji in regiji letos. Čeprav je soglasna želja organizatorjev, nastopajočih in obiskovalcev, da bi že naslednje leto Smile Ljubljana potekal v klasičnem festivalskem formatu, so hkrati navdušeni nad tem, da se lahko tudi letos vsaj enkrat družijo ob plesni muziki - pa čeprav omejeno. 

"Mogoče se ljubiteljem elektronske plesne glasbe zdi, da sem jih počastil s tem, da sem sploh prišel v Slovenijo in nastopil zanje. A v resnici nisem sam nad tem nič manj navdušen. Hvala organizatorju za povabilo in publiki za čudovit večer. Sicer sem vajen nastopati tri ali pa tudi sedem noči zapored, se mi pa od preboja na mednarodno sceno še ni zgodilo, da bi tri noči zapored nastopal na istem prizorišču, tako da je Smile tudi v tem pogledu zanimiva izkušnja,"

je bil vesel Fedde Le Grand, ki je prvič po pol leta nastopil pred živo publiko in je edini med tremi tujimi gosti v preteklosti že nastopal v Ljubljani in po koncu festivala dodal:

"A pa ste res prepričani, da ne bi vsega skupaj ponovili še jutri? Energija je vsak večer boljša,  danes je bilo res super, jaz sem takoj za to, da podaljšamo še za en dan," 

Med starostno pisanim občinstvom, od najstnikov do generacije njihovih staršev, je bilo tudi nekaj znanih obrazov, v vikend so z nasmehom zaplesali tudi Nika Krmec, Tibor Baiee in David Amaro, Klemen Kopina je pa že inventar odmevnih plesnih  zabav.

Organizatorji se zahvaljujejo za gostoljublje, podporo in pomoč Mestni občini Ljubljana, županu Zoranu Jankoviću in Športu Ljubljana, NIJZ ter Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo:

"Ko je Nizozemska nekaj dni pred projektom padla na rdeči seznam, je izvedba visela na nitki. Dovoljenje za vstop v državo in nastop za glavna gosta smo dobili šele dan pred izvedbo, ko je bilo prizorišče že postavljeno - pa še to potem, ko sta se v reševanje težave aktivno vključila MOL in MGRT."

Starejše novice