Ljubljanainfo
Čet, 23.9.2021 11:39
V ponedeljek, 20. 9. 2021, se je v sklopu slovenskega predsedovanja EU, začelo neformalno srečanje energetskih in transportnih ministrov, ki je potekalo cel teden.

Srečanja se je udeležila tudi Kadri Simson, Evropska komisarka za energijo. Ministri in komisarka so si ogledali Hidroelektrarno Brežice kot primer dobre prakse. 

Jernej Vrtovec, slovenski minister za infrastrukturo, je poudaril pomen obnovljivih virov za Slovenijo ter skrb za naravo in okolico.

Slovenija bo, tudi s pomočjo evropskih sredstev, vlagala v obnovljive vire energije, ter si prizadevala za povečanje njenega deleža. Obnovljivi viri energije trenutno predstavljajo tretjino slovenske energetike. 

Vrtovec se je s komisarko Simson pogovarjal tudi o opuščanju premoga in načrtih za drugi blok jedrske elektrarne Krško. Simsonova je izpostavila zeleno politiko oziroma tako imenovani »Green Deal«, po katerem naj bi Evropa postala podnebno nevtralna do leta 2050. 

Predstavili so tudi podnebno-energetski paket Pripravljeni 55 (Fit for 55), ki države članice poziva k višjim ciljem glede energijske učinkovitosti in spodbuja uporabo obnovljivih virov energije.  
 

Starejše novice